Volimo Zagreb i njegove ulice koje su prepune raznolikih kulinarskih iskustava. No, postoji jedan nedostatak koji mnogi gurmani ne mogu zanemariti – teško je pronaći pravu, kvalitetnu paellu. 

Zato smo odlučili uzeti stvar u svoje ruke, krenuti na potragu za pravim, autentičnim španjolskim receptom i otkriti kako priprema ovog jela može biti jednostavna i brza. 

Odlučili smo pomno istražiti tajne španjolske kuhinje kako bismo donijeli pravu paellu u naše domove, pružajući si tako priliku da uživamo u jednom od najpoznatijih okusa Španjolske, ne napuštajući Zagreb. 

Pa, ako ste i vi u potrazi za provjerenim receptom za paellu, nastavite čitati.

Sastojci:

  • 2 šalice riže dugog zrna
  • 4 šalice pilećeg temeljca
  • 400 g pilećih prsa, narezanih na komadiće
  • 200 g škampa
  • 200 g lignji, narezanih na kolutiće
  • 1 crvena paprika, narezana na trake
  • 1 zelena paprika, narezana na trake
  • 1 veliki luk, sitno nasjeckan
  • 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 rajčica, narezana na kockice
  • 1/2 šafrana
  • 1 žličica crvene paprike u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice crnog papra
  • 1/4 šalice maslinovog ulja
  • 1 limun, narezan na kriške
  • Svježi peršin za posipanje

Postupak:

U dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.

Dodajte pileće komadiće i pirjajte dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana. Izvadite ih iz tave i stavite na stranu.

U istoj tavi dodajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte ih nekoliko minuta dok ne postanu mekani.

Dodajte crvenu i zelenu papriku te lignje u tavu. Kuhajte ih oko 5 minuta dok paprike ne omekšaju.Sada dodajte rižu u tavu i promiješajte kako bi se sve sastojke sjedinili.

Dodajte crvenu papriku u prahu, šafran, sol i crni papar te dobro promiješajte.

Vratite pileće komadiće u tavu i dodajte rajčicu. Nastavite miješati i pirjati još nekoliko minuta.

Postupno dodajte pileći temeljac u tavu dok riža upije tekućinu. Kuhajte paellu na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, oko 15-20 minuta.

Na vrhu paelle rasporedite škampe i nastavite kuhati dok ne postanu ružičasti.

Ukrasite paellu kriškama limuna i svježim peršinom. Poslužite toplo i uživajte u tradicionalnom španjolskom jelu.