Grazia
Grazia
  • Moda
  • Ljepota
  • Top priče
  • Lifestyle
  • Scena
  • Vodič
  • Moda
  • Ljepota
  • Top priče
  • Lifestyle
  • Travel
  • Stress-free
  • Gastro
  • Scena
  • Vodič
  • O NAMA/IMPRESUM
Film

Wes Anderson je snimio SF komediju za odrasle, pogledajte trailer!

Knjige

Glumica Jelena Miholjević objavila je divnu zbirku poezije

preporuka

Nove gastro adrese i ponuda koju možete posjetiti i isprobati ovog vikenda

Novi Broj

NEWSLETTER
  1. Grazia
  2. Najnovije
  3. Gastro
  4. preporuka
  5. Domaća kuhinja u Zagrebu: Restorani koji nude autohtonu hranu i još puno više

Domaća kuhinja u Zagrebu: Restorani koji nude autohtonu hranu i još puno više

1
Grazia Hrvatska

20 pro 2022

preporuka

I koliko god nas veseli ponuda međunarodne kuhinje i fusion restorana na zagrebačkoj gastro sceni, nema slađe nego vratiti se autentičnim hrvatskim jelima. I to na način kako su ih pripremale naše bake, rekli bi.

Tih se recepata drže ovi restorani i baš zbog toga nezaobilazni su ako vam se jedu hrvatski specijaliteti. Popis nama najdražih zagrebačkih restorana koji nude domaću kuhinju u nastavku čitanja, a vi probajte ne rezervirati stol uskoro kod njih, nakon što stignete na kraj članka.

Stari Fijaker
Adresa: Mesnička ulica

Ako netko mora biti pri vrhu ove liste, onda je to Stari Fijaker. Legendarni gastro dragulj u Mesničkoj ulici. Ugodan ambijent prostora, onaj koji nosi starozagrebački topli nazivnik, zasigurno utječe na obiteljski doživljaj ovog mjesta. Domaća zagrebačko-zagorska jela ovdje su doista domaća, kako ističu vlasnici. Purica s mlincima, juhica s domaćim rezancima, gibanica, štrudle, različita pečenja, sve se ovdje priprema s puno ljubavi i klasičnog šarma, prema starinskim recepturama. Posebno zadovoljstvo je i njihova košarica kruha u kojoj stižu klipići i pogačice. Ako se ne pojedu uz jelo, pakiraju se za doma, kao i sve, zapravo.

Mlinarica
Adresa: Ul. Matije Jandrića 36

U Mlinarici se često traži stol više, vikendom pogotovo. Mjesto je poznato po domaćoj atmosferi, dobroj klopi i pristupačnim cijenama. Ovdje su u ponudi mnoga domaća jela, kvalitetni gableci koji dolaze u velikim porcijama, jela s roštilja na drveni ugljen, a vikendom i različita pečenja koja dolaze servirana kao „tradicionalni zagrebački ručak“. Ovdje često pojedina hrana dolazi iz njihove vlastite proizvodnja kao što su domaće kobasice koje se proizvode u zasebnoj pušnici u sklopu pivnice. Na dnevnom jelovniku uvijek je ponuda svježe pripremljenih jela koja prate sezonu. Također, od 2016. godine Mlinarica je postala i craft pivovara te je sad već mnogima na listi kao mjesto za uživati u različitim craft okusima i aromama. Uz dobar obrok, čaša dobrog piva se itekako cijeni.

Okrugljak
Adresa: Mlinovi 28

Stari gospodin autentične domaće kuhinje sigurno je Okrugljak. Kako kažu, jedan je to od „najzagrebačkijih“, ali i najtradicionalnijih restorana u sjevernoj Hrvatskoj. Proslavio je i svojih prvih 100 tako da kada govorimo o tradiciji, ovdje su itekako upoznati s njome već generacijama. Ovdje možete uživati u majstorski i pažljivo pripremljenom širokom izboru tradicionalnih jela, a jelovnik se redovito oplemenjuje svježom ponudom sezonskih namirnica. Ovih je dana u fokusu domaći ajvar koji dolazi s homemade lepinjama, a za njihov tatarski biftek kažu da je „kralj predjela“. Glavna jela podrazumijevaju vrhunska pečenja, roštilj, plate te sezonsku prilagodbu ponude. U restoranu uvijek vlada domaća atmosfera, a interijerom dominira osebujan, šestinski stil, vrlo elegantan. Zato je mjesto i posebno poznato za proslave i obljetnice ili samo ako želite provesti ugodno vrijeme s društvom uživajući u domaćoj kuhinji.

Gostionica Ficlek
Adresa: Pod zidom 5

Ficlek je relativno mlad restoran na ovoj listi, ali je svojom uvjerljivom pričom osvojio gastro scenu te urbanu zagrebačku publiku koja ima poseban odnos s tradicijom. Interijer je spoj modernih čistih linija i detalja koji su obilježili kuhinje i prostore naših baka. A takvi su i recepti. Krpice sa zeljem, ajngemahtec, domaća juha od rajčice ili goveđa pohani picek s rizi-bizijem, restanim krumpirom ili pireom, faširanci i nezaobilazni štrukli, ma sve je odlično. Ovdje se također traži stol više, iako prostor nije niti velik pa ga je lako i popuniti. Za Badnjak već najavljuju bakalar, a rezervacije brzo dolaze. Ako ne za Badnjak, onda svakako za jedan „običan“ ukusan dnevni gablec s posebni šmekom.

Vu Starem Melinu
Adresa: Junkovićev put 2b

Priča sa starim melinom ide ovako: sredinom studenoga 2013. godine u Gornjem Stenjevcu, zagrebačkoj četvrti na samom početku Parka prirode Medvednica, otvoren je restoran V Starem Melinu, koji je izgledom i gastronomskom ponudom svojevrstan put u prošlost.
Naime, restoran je otvoren u mlinu iz 17. stoljeća, a nalazi se na jednom od bolje očuvanih feudalnih imanja u Hrvatskoj koje su stoljećima posjedovale velikaške obitelji (Rauch, Ratkay, Vojković, Sermage, Junković). Obnovljen stari mlin – u kojemu su do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća mještani kupovali brašno – ponovno se vrti snagom vode potoka Dubravica. Mnogo je truda, znanja i novca uloženo za obnovu mlina i otvaranje restorana, te za uređenje autohtonog interijera kao i stvaranje autohtone ponude.
Domaći kruh, žganci i štrukli u mlinu mljevenog brašna, autohtona jela Hrvatskog zagorja i još mnogi drugi specijaliteti privlače svojim okusima, a sve to u jedinstvenom ambijentu u kojemu kao da je vrijeme zaustavljeno… Zato ovdje, osim fantastične domaće hrane dobivate i divan autentičan interijer.

Pri Zvoncu
Adresa: Ul. Vrbik XII 1

U pogonu već 25 godina, legendarni restoran Pri Zvoncu za mnoge ljubitelje old school zagrebačkih mjesta je uvijek sigurno utočište. Kad je otvorio, Pri Zvoncu se nalazio uz Slavonsku aveniju, skriven od buke. Danas je Vrbik nešto izgrađeniji, a Slavonska bučnija, no Pri Zvoncu sa svojom čuvenom terasom i rustikalnim šarmom interijera i dalje poziva na izvrsnu domaću hranu u svoju zelenu oazu. Svi hvale domaću atmosferu, a receptima briljiraju u mesnim platama, ali i domaćim gablecima na koje se ovdje rado svraća. Stol ćete često jedva pronaći ili ga morate rezervirati itekako ranije. Porcije su velike, a cijene poštene i zato je ovo jedno od omiljenih zagrebačkih mjesta za druženje uz finu klopu.

Stari Puntijar
Adresa: Gračanska cesta 65

Još jedno povijesno mjesto na našoj listi, a kako drugačije kada je u pitanju tradicija. Gračanska obitelj Puntijar čije se prezime po prvi puta u starim listinama spominje još u šesnaestom stoljeću (1581. godine Lovro Puntijar) jedna je od rijetkih koje se mogu pohvaliti tako dugom obiteljskom tradicijom. Priča s restoranom započinje 1838. pa vi računajte koliko je to godina. Ivan Puntijar prapradjed današnjeg vlasnika Zlatka Puntijara 1838. godine u Gračanima otvara svoju prvu gostionicu i dućan. Kroz godine, sve do danas, Puntijari su dočekivali i ugošćavali svoje goste. Stare obiteljske recepte iskušavala je i dorađivala svaka generacija, vina su se pomno odabirala i čuvala, pazilo se da svaki detalj na stolu stvori nezaboravnu i harmoničnu cjelinu. Ovdje ćete uz vrhunsku domaću hranu kušati i autentična vina iz podruma, iz palete od čak njih 400. U sklopu restorana Stari Puntijar, nalazi se muzej gastronomije. Uz razne zanimljive predmete korištene u kuhinjama tijekom povijesti, poput pribora za jelo i kuhanje, u muzeju se nalazi kolekcija s više od 2000 originalnih kuharica, 1000 jelovnika kao i 500-tinjak starih turističkih vodiča. Ljubav, entuzijazam i predanost g. Puntijara prema gastronomiji i ugostiteljstvu učinili su ga ponosnim kolekcionarom i vlasnikom jedne od najvećih privatnih zbirki kuharica.

Među 2000 naslova, osim hrvatskih kuharica, nalaze se i brojna izdanja njemačkih, austrijskih, talijanskih, mađarskih, čeških, švedskih, francuskih, engleskih, američkih, slovenskih, bosanskih, srpskih, makedonskih, izraelskih, kineskih, ruskih, koreanskih, egipatskih, nizozemskih i brojnih drugih kuharica. Jedno od najzanimljivijih izdanja je „Wiener Kochbuch“, najmanja kuharica na svijetu, tiskana oko 1905. godine u Beču, a prema prikupljenim informacijama postoje svega četiri primjerka. Specifičnost kuharice su njene dimenzije, velika je svega 2×2 cm, a u njoj se krije nevjerojatnih 100 recepata.

Muzej gastronomije će vas odvesti na putovanje kroz povijest hrvatske nacionalne kuhinje, a tradicionalna kuhinja izvor je inspiracije za jelovnik. Među brojnim pričama, putem ćete posjetiti dvor grofa Nikole Zrinskog i upoznati bogatsvo okusa grofovskog stola iz 16. stoljeća, zaviriti u „Lovačku kuharicu grofa Erdodya“ iz 1715. i otkriti prvu kuharicu na hrvatskom jeziku iz 1813. godine. Pokraj restorana i muzeja, vrijedi spomenuti da ovdje možete i prespavati. Hotel Puntijar raspolaže s ukupno 34 unikatno uređene sobe – 17 dvokrevetnih soba, 13 jednokrevetnih soba. Tako da ovdje dobivate potpuno iskustvo.

Foto: društvene mreže restorana

#domaća hrana #hrvatska kuhinja #restorani #restorani Zagreb #vodič

Najnovije vijesti

Film

Wes Anderson je snimio SF komediju za odrasle, pogledajte trailer!

Knjige

Glumica Jelena Miholjević objavila je divnu zbirku poezije

preporuka

Nove gastro adrese i ponuda koju možete posjetiti i isprobati ovog vikenda

vijesti

Što danas gledamo na ZagrebDoxu?

Povezani članci

D-Fabijanic_August-restoran-i-vinarija-Moslavina-Popovača-Medium-2
preporuka

Nedjeljni ručak u prirodi s pogledom? Imamo top lokacije

gdje na brunch
preporuka

Gdje na dobar brunch u Zagrebu? Ovo su top mjesta

preporuka

Jeste li za čašu vina? Ovo su najljepše zagrebačke adrese za to.

preporuka

Gastro vodič: na ovom mjestu su sve domaće craft pive

#grazia_croatia

Grazia
Pratite nas:
NEWSLETTER

Budite u tijeku, pratite najnovije trendove, modu i novosti.

  • Moda
  • Ljepota
  • Top priče
  • Lifestyle
  • Scena
  • Vodič

© Grazia 2023 sva prava zadržana.