Ovaj šarmantni plant shop zasigurno će postati splitsko “go-to” mjesto za pronalazak atraktivnih i originalnih biljaka te prigodnih dekoracija za uređenje doma ili okućnice s potpisom domaćih brendova

Iza nje stoji kreativka Ana Miljković koja je odlučila svoj hobi pretvoriti u stalan posao i time napraviti zaokret u profesionalnom životu – s obzirom da je po struci inače molekularni biolog. A u podlozi ove inspirativne priče nalazi se “prije svega njena ljubav prema biologiji i prirodi koja je samo promijenila oblik u kojem se prikazuje.”

Zen Garden plant shop u Splitu

Naime, paralelno sa završetkom ugovora na Medicinskom fakultetu u Splitu gdje je radila kao znanstvena novakinja, odlučila je ići u sasvim drugom smjeru i prihvatiti izazov pokretanja vlastitog posla “od nule”.
“Dugo sam se već htjela posvetiti sobnim i vrtnim biljkama kao svom hobiju te sam tražila neki kanal kako da se time počnem profesionalno baviti. Shvatila sam da u Splitu nema male trgovine gdje se mogu kupiti rijeđe i drugačije biljke, a uz to imati i kontakt osobu koja će imati dovoljno vremena da se posveti svakom kupcu te ga savjetuje kako o biljci brinuti. Biljke su postale jako popularne u posljednjih nekoliko godina, a dobrobiti koje prisustvo biljaka u našem domu i vrijeme koje im posvetimo imaju na naše mentalno zdravlje i smanjenje stresa su i znanstveno dokazani.”

Zen Garden plant shop u Splitu

Drugačija ponuda biljaka koje uglavnom dolaze iz Nizozemske

U Zen Gardenu mogu se nabaviti biljke koje definitivno nisu svugdje dostupne, stoga je koncept ove trgovine baziran na drugačijoj ponudi biljaka u odnosu na cvjećarnice i vrtne centre u okviru supermarketa ili specijaliziranih trgovina za uređenje doma.

“Primijetila sam da u Splitu nedostaje mali plant shop kakvih ima u većim gradovima u inozemstvu, poput Feels like home, Rood&Bloem i Reroot koje sam pratila na društvenim mrežama, te sam poželjela otvoriti nešto takvo u svom gradu.”

Zen Garden plant shop u Splitu

Zen Garden plant shop u Splitu

Pritom nam otkriva da neke od biljaka nabavlja od domaćih proizvođača, ali većina biljaka dolazi direktno iz Nizozemske u kojoj se nalazi najveća burza cvijeća u svijetu.
“Nastojim imati dovoljno široku ponudu da zadovoljim sve ukuse, od usputnih prolaznika do ljubitelja rijetkih biljaka. Za pojedine vrste odlučujem se u kontaktu sa svojim kupcima, kad primjetim da postoji određena potražnja ili kad netko naruči određenu biljku koju je teško pronaći. No većinu ipak biram sama, sukladno onome što mislim da bi se dobro uklopilo u koncept trgovine.”

Zen Garden plant shop u Splitu

Unikatni terariji

Osim predivnih biljaka, Zen Garden nudi i unikatne terarije koje Ana sama izrađuje, a naziva ih “malim ekosustavima unutar staklene posude” – koji su se razvili u 19. stoljeću u svrhu transporta tropskih biljaka u Europum, budući da imitiraju uvjete u njihovom prirodnom staništu.

Zen Garden plant shop u Splitu

“U zatvorenim terarijima visoka je vlažnost zraka jer voda koja isparava, kondenzira se na staklu te se potom opet vraća u tlo, što nam omogućava da u našim domovima uzgajamo biljke koje zahtijevaju visoku vlažnost zraka”, objašnjava Ana.
S obzirom da zahtijevaju minimum održavanja, odličan su izbor za kupce koji često zaboravljaju zaliti svoje biljke, a također se izvrsno uklapaju u poslovne prostore zahvaljujući svom elegantnom izgledu.

Zen Garden plant shop u Splitu

U izradi terarija Ana koristi tropske i šumske vrste manjih dimenzija kao što su singonijumi, palma sreće, fikuse, fitonije, neizostavne mahovine te mnoge druge.
“Trudim se u terarijima rekreirati prizore iz prirode, tako da svaki izgleda poput malog svijeta u koji poželimo ući kad ga pogledamo.”

Terariji se razlikuju svojom veličinom, izborom materijala te kompleksnošću izrade, što se odražava i na njihove cijene – koje se kreću od 150 kuna pa na više. 

Dekoracije u znaku hrvatskog dizajna

Budući da je svakoj biljci potrebna ujedno i posuda koja će svojim dizajnom dati poseban touch svakom prostoru, Ana je asortiman trgovine proširila s ručno rađenim betonskim posudama hrvatskog brenda Kut na kvadrat, kao i prigodnim Fantea makrame dekoracijama. 

Zen Garden plant shop u Splitu

Htjela sam ljubiteljima biljaka omogućiti da na jednom mjestu pronađu ne samo biljke, već i sve popratne sadržaje koji će ih dodatno oplemeniti. Želim svojom ponudom podržati i promovirati male domaće proizvođače jer smatram da imaju odlične i kvalitetne proizvode” – kaže Ana.

Nedavno je ostvarila suradnju s brendom Think Ink, čije su čestitke već dostupne u trgovini, dok u budućnosti planira ponudu i nekoliko originalnih Zen Garden proizvoda, održavanje tematskih radionica, ali i kreiranje vlastitog web shopa. A pritom nam otkriva kako je ujedno otvorena i za suradnju s dizajnerima interijera. 

Mali praktični savjeti za održavanje biljaka

Budući da smo se svi ponekad “mučili” s održavanjem određenih biljaka, pri čemu se nerijetko dogodi da uopće ne možemo detektirati je li problem u prekomjernom ili nedostatnom zalijevanju, Ana kaže da se zapravo to može dogoditi kod biljaka kupljenih u supermarketima.
“Biljke koje se tamo prodaju zapravo polako propadaju bez adekvatnog svjetla i zaposlenika koji bi im mogli pružiti odgovarajuću njegu. U želji da prođemo povoljnije, kupimo biljku koja nam se kroz nekoliko dana ili tjedana počne sušiti, pa se pitamo zašto.” 

Zen Garden plant shop u Splitu

Zen Garden plant shop u Splitu

Stoga naglašava da je za početak najvažnije odabrati kvalitetnu biljku koja će biti u odličnom stanju kada dođe do našeg doma, a sljedeći korak je odrediti idealan položaj i njegu biljke koju odaberemo.

“Upravo zato sa svakim kupcem volim kroz razgovor popričati gdje bi bilo dobro smjestiti biljku u svom stanu i kako se brinuti o njoj. Mislim da time pokrijemo dosta problema jer, kada nema tog kontakta s osobom, kupci na slijepo uzimaju i brinu se o biljci nadajući se najboljem – zbog čega rade pogreške koje ovim putem pokušavamo izbjeći.”

Zen Garden plant shop u Splitu

A kao pravi ljubitelji biljaka (kojih nam nikada nije dosta), možemo samo nadodati da se jako teško odlučiti koje zelene ljepotice u Zen Gardenu uopće odabrati jer ih želimo apsolutno sve! Stoga na Instagramu redovno pratimo novitete koji pristižu u ovaj inovativni splitski plant shop

Zen Garden_Ana Miljković

Foto: Tea Marasović