Od 7. do 17. rujna, na lokaciji trg Franje Tuđmana održava se prvi zagrebački festival posvećen kulturi ulične i paste-up umjetnosti.

„Pridružite nam se dok uranjamo u zadivljujući svijet umjetnosti paste-upova i stickera, dinamičnog pokreta koji uzima sve više maha u kulturama ulične umjetnosti diljem svijeta, uključujući i naš grad Zagreb. Na našem festivalu nastojimo poticati rast i promicanje ovog umjetničkog pokreta, čvrsto ga etablirajući unutar kulturnog tkiva Hrvatske i šire regije. Predvođen strastvenim lokalnim uličnim umjetnicima, ovaj je događaj dokaz naše predanosti prikazivanju živahnog duha paste-upova, stickera i ulične umjetnosti. Očekujte infuziju kreativnosti i inspiracije jer pozivamo lokalne talente i renomirane umjetnike iz cijelog svijeta da ostave svoj trag na zidovima zagrebačkog centra. Ovim festivalom nastojimo stvoriti impresivno iskustvo koje zaokuplja posjetitelje, potiče razgovore i izaziva osjećaj čuđenja i poštovanja prema transformativnoj moći ulične umjetnosti“ poručuju organizatori, Grupa Zid, skupina lokalnih street artista, arhitekata, dizajnera, fotografa i drugih kreativaca koji dijele istu ljubav prema uličnoj umjetnosti.

Voona design

Kroz centralnu izložbu koja je postavljena imate priliku vidjeti stickere i paste-upove umjetnika iz cijelog svijeta. Koncept izložbe je da su svi dobrodošli dati doprinos svojim radovima, a tu je i kutak za posjetitelje koji mogu doprinijeti svojim radovima. Osim toga, događaju se radionice uživo na kojima posjetitelji mogu naučiti printati naljepnice, kako printati na majice, napraviti vlastitu šablonu i pravi način izrade paste-upa! Profesionalni umjetnici s dugogodišnjim iskustvom održavaju radionice uživo i naučit će vas sve o procesu, bez obzira na razinu vašeg iskustva.

Također, svaki dan festivala turistički vodič LEON GSK, ujedno i jedan od organizatora, povest će vas u street art turu po središtu grada kako bi vas upoznao s najzanimljivijom street art ponudom Zagreba. Saznajte više o povijesti ulične umjetnosti i grafita u Hrvatskoj te općenito o najnovijim događanjima na sceni. Ture završavaju na lokaciji festivala.

U suradnji s Francuskim institutom iz Zagreba događa se i niz govora i predavanja domaćih i međunarodnih uličnih umjetnika. Predavanja akademika Gregora Bulca kao i govori umjetnika kao što su;Lutajuća knjiga, Mane Mei, Cimet, Atek & Mr.Pain, Modul8, Merioone … na rasporedu su ovih dana.

Dok razgledavate street art izložbu, družite se, upoznajete umjetnike i minglate, zapravo ćete biti i dio Burger festivala Zagreb koji se istovremeno događa na istoj lokaciji, tako da žedni i gladni nećete biti. Detaljan raspored događanja provjerite ovdje i uputite se saznati više o dinamičnoj kulturi street arta.

Foto: PR