U Zagrebu nas 17., 18. i 19. studenog očekuje peta po redu Noć Cirkusa (La Nuit du Cirque), međunarodni događaj koji slavi cirkus u svim njegovim aspektima.

“Noć Cirkusa predstavlja ujedinjujući i svečani trenutak zaustavljen u srcu jeseni, priliku da zajedno podijelimo vitalnost i raznolikost ove odlučne, popularne i zahtjevne umjetnosti – ističući predanost cirkusa društvenim i ekološkim borbama, kao i njegovu međukulturalnu i međugeneracijsku dimenziju. Peto izdanje Noći Cirkusa oslikava raznolikost suvremene cirkuske kreacije koja će, tijekom ovog izdanja, pričati priču o umjetnosti u trajnoj promjeni, savršeno otvorenoj ključnim pitanjima koja oblikuju društvene rasprave”, ovim putem poručuju organizatori.

Kroz tri dana Noći cirkusa u Zagrebu, na lokacijama Knjižnice Marije Jurić Zagorke i Pogona Jedinstvo, publika će moći uživati u izvedbama domaćih i inozemnih umjetnika i umjetnica koji_e  izvedbeno obrađuju teme društvene izoliranosti, neuroraznolikosti, međukulturalne povezanosti žena i generacijsko nasljeđe cirkuskog umjetnika. Uz izvedbeni program tu su, već tradicionalno, izložba tematski vezana uz cirkus i radionica za lokalne cirkuske umjetnike/ce.

Ulaz na sve izvedbe je besplatan, a dobrovoljna donacija je uvijek dobrodošla !

PROGRAM

PETAK, 17.11.2023. u 19:00
Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Krvavi most 2
Petra Najman i Ivan Svaguša- Svaig (HR): VRANA BEZ GNIJEZDA

Site-specific izvedba suvremenog cirkusa, promocija slikovnice i otvorenje izložbe originalnih ilustracija koje su sadržane u samoj slikovnici.

„Vrana bez gnijezda“ je interdisciplinarni projekt u razvijanju, koji u sebi sadrži suvremeni cirkus, likovne i literarne zanate te glazbu. Bitan dio te večeri je promocija istoimene slikovnice u izdanju Bučnih stripova koja će se moći kupiti na samom otvaranju. „Vrana“ je autsajder, a nevidljivo je ono stvarno. Odbijajući, ona prihvaća vječnu refleksiju.

Autori i izvođači: Petra Najman i Ivan Svaguša-Svaig
Koprodukcija: Cirkorama, KVART

SUBOTA, 18.11. 2023.
Pogon Jedinstvo, Velika dvorana, Trnjanska struga 34

19:00  ROOM 100 (HR): C8H11NO2 (2.0)
Javna izvedba rada u nastajanju
Uzrast: 12+

“C8H11NO2 (2.0)” nova je derivacija originalne predstave ROOM 100 kolektiva koja je premijerno izvedena 2011. godine i koja je laureat circusnext edicije 2009-2010.

Kroz projekt “The Sphere” (https://www.thesphere .as/), ROOM 100 dobio je podršku da se osvrne na ovu kreaciju i reagira na nju s odmakom od 12 godina. “C8H11NO2 (2.0)” sadrži naše novo umjetničko istraživanje na polju suvremenog cirkusa, ali je i osobna priča koja se osvrće na sve što je ovaj kolektiv prošao u posljednjem desetljeću, na profesionalnoj razini, te dvoje originalnih umjetnika i autora na osobnoj razini.

“C8H11NO2 (2.0)” će biti još jedna ROOM 100 angažirana predstava čiji je cilj produbiti naše razumijevanje neuroraznolikosti te podići svijest i senzibilitet javnosti o njezinim različitim dimenzijama i kompleksnostima.

Koncept: Jakov Labrović
Izvođači: Antonia Kuzmanić, Jelena Vujović, Jakov Labrović
Produkcija: ROOM 100
Rezidencijska podrška: Københavns Internationale Teater, Berlin Circus Festival, La Central Del Circ, Kuća Klajn, HALA 100

20:00 Francesca Mari (IT): PETLJA….u utrobi žonglerke
predstava suvremenog cirkusa

Atmosferična predstava  autorice Francesce Mari ‘Čvor… u utrobi žonglerke’ istražuje pokrete u apstraktnom snu, slobodno inspirirana mitovima i legendama Tonge, ženstvenošću i tisuću aspekata žonglerske discipline. Talijanska žonglerka odaje počast tradicionalnoj kulturi koja ujedinjuje žene u neizmjernoj radosti koju donosi jednostavan čin bacanja predmeta. Kombinirajući vlastitu praksu s tradicijom Hiko, Francesca želi istaknuti ženstvenost i postaviti pitanje što spaja žene unutar i između različitih kultura.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku.

Autorica i izvođačica: Francesca Mari
Savjetnik za kulturu: Losalio Milika Pusiaki
Vanjsko oko: Piergiorgio Milano, Katy Yla-Hokkala
Savjetnik za žongliranje: Christopher Patfield Suradnik,
Suradnica i savjetnica: Connie “Paprika” Leaverton
Dizajner svjetla: Franco Campioni
Samliranje: Massimiliano Gaetani
Kostim: Lucia Squillari @Larimeloon

NEDJELJA, 19.11. 2023.  u 19:00
Pogon Jedinstvo, Velika dvorana, Trnjanska struga 34

Edouard Peurichard (FR): ODMOR RATNIKA (Le repos du guerrier)
Predstava suvremenog cirkusa circusnext laureat edicije 2023.

»Odmor ratnika« je solo koji intimno gleda (s dozom ironije) na karijeru cirkuskog umjetnika. Pratimo akrobatu, bacača noževa koji pokušava ponovno proživjeti svoju profesionalnu karijeru. Scene koje su proživljene, izmaštane ili ponekad čak potpuno plagirane otkrivaju krajolik generacije amaterskih i profesionalnih cirkuskih umjetnika, kako tradicionalnih tako i suvremenih. »Odmor ratnika« istražuje  što ovo neobično okupljanje (cirkus) govori o nama.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku.

Autor i izvođač: Edouard Peurichard
Vanjsko oko: Christian Coumin
Razvoj tehnike u predstavi: Manolie Fontanière
Produkcija: La superette
Podrška Le Studio Pact

18. i 19. 11. 2023. RADIONICA ŽONGLIRANJA S FRANCESCOM MARI
10:00-13:00

Mala Dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanska struga 34
Kotizacija : 30 €
Prijave putem obrasca: https://forms.gle/B3xKEHpof4ZDCtjJ9

Cilj radionice je istražiti različite mogućnosti žongliranja cijelim tijelom posvećujući posebnu pozornost žongliranju na podu i korištenju stopala.

 

flash!

NOĆ CIRKUSA je međunarodni događaj koji su pokrenuli i organizirali: Territoires de Cirque uz potporu Ministarstva kulture Francuske, u suradnji s Francuskim institutom i uz potporu Circostrade, circusnext-a, ProCirque (Švicarska), BUZZ (Njemačka), FFEC – Francuska federacija cirkuskih škola, FEDEC-a (Europske federacije profesionalnih cirkuskih škola i mreža Grand CIEL.

Noć cirkusa u Hrvatskoj odvija se u sklopu aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme i osim Cirkorame u Zagrebu, događaj organiziraju Cirkus Kolektiv u Splitu, Prostor Plus u Rijeci, Udruga Čarobnjakov šešir u Puli i K.V.A.R.K. u Križevcima.

Foto: PR, Cirkorama