Mural umjetnice Ane Kolege na Artini u Kali, koji je započet prošle godine, postao je prava senzacija i omiljena atrakcija među posjetiteljima ovog predivnog mjesta. 

Ovaj mural polako ali sigurno postaje simbol općine Kali, ali i mjesto gdje svatko tko posjeti ovo malo ribarsko mjesto rado zastane kako bi se divio ovoj umjetničkoj kreaciji i, naravno, kako bi se fotografirao ispred nje.

Ana Kolega, talentirana umjetnica s posebnom vezom prema otoku i ribarstvu, stvorila je ovu umjetničku priču koja duboko zaranja u kaljski identitet.

Tematski mural je usmjeren prema ribarstvu i Kaliju kao mjestu koje nosi duboki ribarski duh. Na muralu je oslikan i zaljubljeni par s buketom riba te karakteristične kaljske “ćakulone”.

Te gospođe iz sela su poznate po svojoj živahnosti i sklonosti komentiranju gotovo svega što se događa u mjestu, čak i više nego što je potrebno. Ipak, njihova prisutnost je neizostavan dio kaljskog folklora i daje dodatnu dušu ovom muralu.

No, ono što ovaj mural čini posebnim su kaljski ribarski brodovi iz “zlatnog doba” kaljskog ribarstva. Ti brodovi danas rijetki ili ih više nema, ali je muralom umjetnica sačuvala uspomenu na njih i dane kad je kao dijete gledala kako se vraćaju kući. Ova umjetnička kreacija postaje tako i svojevrsni muzej na otvorenom, podsjećajući nas na bogatu ribarsku prošlost Kalija.

Hvala TZ Kali na mogućnosti da zabilježim slike otoka kakvog nosim u srcu , i zbog kojeg mu se vraćam. Svijet se mijenja i ovih brodova davno nema, pa sam sretna što sam imala priliku smjestit ih opet u neku luku, i sačuvati uspomenu na njih , i dane kad sam ih ko dijete gledala s portića kako se vraćaju kući. Ali uvijek ce biti poljubaca i ćakula -živio otok!”, objavila je umjetnica na svom Instagram profilu.

Ovaj mural postao je nezaobilazna stanica za sve posjetitelje Kali koji žele osjetiti dušu ovog ribarskog mjesta i diviti se njenom bogatom kulturnom nasljeđu. On podsjeća na važnost očuvanja tradicije i slavi umjetnost kao sredstvo koje može povezati ljude s njihovim korijenima.

 

Foto: Instagram Ana Kolega