Mural Fest Kosova okuplja umjetnike iz cijelog svijeta kako bi stvarali prekrasna umjetnička street art djela, ovog puta, u gradu Ferizaju, a pod zajedničkim nazivom “Fragments of Utopia”. Među okupljenim umjetnicima je ove godine, na osmom izdanju festivala, stvarao i umjetnik Lonac, poznat po svojim velikim i impresivnim muralima.

Mural Fest Kosova

Kustos ovogodišnjeg izdanja koje je trajalo od 16. do 23. lipnja u Ferizaju je škotski likovni kritičar i novinar na Radio Juxtapoz, Doug Gillen. Unutar njegovog koncepta festivala Lonac je kreirao veliki mural naziva “UNSTILL”. Lonac je već bio upoznat s većinom radova nastalih u sklopu festivala i ovog puta se odlučio za rad koji isprva djeluje kao dekorativna umjetnost, no iza prvotnog dojma se skriva osnovna metafora i premisa ovih, naših, prostora; Balkan kao tradicionalno područje previranja, političke nestabilnosti, i svega onoga zbog čega nosi naziv “Bure baruta”.

“Religija, posebice podjela između istočnog pravoslavlja, islama i katolicizma, odigrala je značajnu ulogu u toj nestabilnosti. Ova tendencija pojedinaca da se snažno povezuju s određenom skupinom ili plemenom na temelju zajedničkih vjerskih ili ideoloških uvjerenja čini ih da na suprotstavljene ideologije gledaju kao na prijetnju. To dovodi do neprijateljstva, odbacivanja alternativnih gledišta i nedostatka konstruktivnog dijaloga.

Slikajući mrtvu prirodu u padajućem pokretu kao kontinuirani uzorak, s malim razlikama u detaljima, želio sam se pozabaviti i ljepotom i nestabilnošću i prenijeti ideju da smo sličniji nego različiti. Ova ideja je dobra polazna točka za mjesto veće utopije koje je bila tema ovogodišnjeg izdanja.” – istaknuo je Lonac u opisu svojega rada. Rada koji se proteže kroz 3,5 etaže i koji uvelike određuje izgled, a i karakter prostora u kojemu je nastao, zatvarajući krug metafore jer je inspiriran upravo istim tim prostorom. Zanimljiva je to jedna zaokružena likovna priča na street art festivalu Mural Fest Kosova, u srcu Balkana.

Fotografije: Dren Osmani i Sovran Nrecaj