Svijet dizajna u Hrvatskoj napreduje iz godine u godinu, a posljednji je dokaz predstavljanje šestog izdanja najvećeg hrvatskog festivala dizajna, koji ove godine donosi brojne zanimljive izložbe, predavače, glazbene nastupe, radionice, filmske projekcije, panele na temu dizajna. 

Ovogodišnji šesti po redu Zagreb Design Week, koji se ove godine održava u Hali V Tehničkog muzeja, gdje je prošle godine po prvi put održan, bit će od 7. do 12. svibnja. Market će i ove godine ugostiti pedesetak dizajnera i tvrtki koji će posjetiteljima ponuditi svoje proizvode, od mode do namještaja. Ove godine uz Zagreb Design Week, ljubitelji dizajna moći će posjetiti i 16 partner lokacija, gdje će se moći uvjeriti da Zagreb uistinu živi dizajn. 

Daniel Tomičić i Ilko Čulić

Ipak, najzanimljivija je novost ovogodišnja tema festivala – Nova budućnost / Changing the game. U sklopu festivala međunarodni će žiri dodijeliti “ZGDW nagradu” na temu “Nova budućnost/Changing the Game”. Riječ je o jedinoj novčanoj nagradi za dizajn u Hrvatskoj, čiji nagradni fond iznosi 20.000 kuna. Za sudjelovanje u natječaju autori se na internetskoj stranici festivala mogu prijaviti do 25. ožujka 2019., a tijekom festivala će se u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, Hala V na izložbi finalista “ZGDW nagrade” moći pogledati radovi svih finalista i nagrađenih autora natječaja.

“Zagreb Design Week obilježit će i 100 godina Bauhausa, najutjecajnije škole za dizajn na svijetu, koja je postavila temelje dizajna kakav danas poznajemo. Predstavit ćemo i troje hrvatskih studenata Bauhausa – dizajnericu tekstila Otti Berger, fotografkinju Ivanu Tomljenović Meller i arhitekta Gustav Bohutinski. Jako nas veseli što ćemo moći Hrvatskoj publici predstaviti Bauhaus na njegovu godišnjicu.” dodao je Daniel Tomičić, organizator Zagreb Design Weeka.

Ove godine Zagreb Design Week kao državu partnera predstavlja Republiku Poljsku. Tako će se održati izložba “ABC poljskog dizajna” (The ABC’s of Polish Design) kojom se obilježava 100 godina dizajna u ovoj državi. Nadalje, “ZGDW concept store” ponudit će posjetiteljima najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu – od nakita i mode do namještaja i automobila.

U galeriji pogledajte tko je sve došao podržati događanje…