Prošlog petka se za javnost otvorio Botanički vrt PMF-a! Nakon zimskog mirovanja, s prvim zrakama sunca, svoja vrata je otvorio jedan od najljepših vrtova u gradu Zagrebu.

Vrijeme je za posjet najljepšem vrtu u centru grada Zagreba

Radno vrijeme u ožujku bit će ponedjeljkom i utorkom od 9 do 14 i 30 sati, a od srijede do nedjelje od 9 do 16 sati, tj. do sumraka. Već u travnju produljuju radno vrijeme do 19 sati. Snijeg, kiša i hladnoća malo su poremetili planove, no proljetnice su se i ove godine požurile zbog tople zime. Tepisi šafrana i visibaba prekrivaju čitav Vrt, a tu su još i jaglaci, drijemovci, procjepak, šupaljke… Nakon njih uživat ćete u valu šumarica i kockavica, a već se naziru i ušiljeni vrhovi listova tisuća posađenih tulipana i sunovrata, fascinantnih kultivara kakvi u Zagrebu još nisu viđeni! U travnju i svibnju uživat ćete u rascvjetalim granama magnolija, trešanja, šljiva i jabuka, ali i nekih rijetkih stabala poput golubovaca (davidija). Potom slijedi Doba perunika: pet stotina novih i već dobro poznatih kultivara cvjetat će za vas, među kojima su po prvi puta i naši originalni križanci.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Botanički vrt PMF-a u Zagrebu (@botanicki_vrt_pmf)

Opsežni radovi na uređenju pojedinih dijelova Vrta u punom su jeku, a osoblje Botaničkog vrata je pripremilo iznenađenja za posjetitelje! Od ove godine, prvi put u više od stotine godina, možete prošetati Alpinumom – najstarijom kamenjarom u Vrtu, koju je 1889. dizajnirao utemeljitelj Botaničkog vrta, profesor Antun Heinz. Ova kamenjara pripada izvornom nacrtu Vrta iz doba njegova osnutka, dok su ostale podizane nakon Prvog i Drugog svjetskog rata. Prilikom obilaska Alpinuma mole za oprez jer staze su uske i strme: krećite se polako i bez trčanja samo po označenim puteljcima, ne penjite se na kamenje i ne penjite na stijene, te pazite na zapreke. Djeca uvijek moraju biti u pratnji odraslih!

Južni dio Sistematskog polja također dobiva novo lice. Oko gredica postavljaju kamene rubnjake od istarskog vapnenca, koji nisu fiksni pa će se gredice po potrebi moći preoblikovati. Kameni je rubnjak dovoljno širok i težak da se ne izvrće, a omogućit će jednostavnije i kvalitetnije održavanje gredica i staza između njih. Za dovršetak prve faze uređenja treba još desetak dana lijepoga vremena. No, uz malo strpljenja, doživjet ćete nešto prekrasno!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Botanički vrt PMF-a u Zagrebu (@botanicki_vrt_pmf)

U pripremi je otvaranje još jedne kamenjare – Submediteranske fitogeografske skupine, u jugozapadnom dijelu Vrta. Ova prostrana i niska kamenjara, građena između 1963. i 1965. godine, nikada nije bila dostupna javnosti, no prošle godine krenuli su s prvom fazom uređenja staza za šetače.

Kao i proteklih desetljeća, u kasno proljeće iz staklenika iznose se lončanice, koje će biti tematski raspoređene na nekoliko mjesta u Vrtu: mala zbirka sredozemnog bilja uz ogradu Marulićevog trga, skupina fikusa (smokvenaca) na polju br. 7 prema izložbenom paviljonu, a skupina tropskih i suptropskih vrsta na polju br. 9 prema jezercima. Tu su i ogledni ‘kaslići’ s biljkama mesožderkama i mesnaticama s južne strane partera, te odmah iza njih stakleničke papratnjače i bromelijevke u skopu fernarija na polju br. 32.

U lipnju će se započeti planirana obnovu Viktorijine kuće (kupolasti staklenik), koja će biti oličena te dobiva novi stakleni pokrov. Stoga će divovski amazonski lopoč Viktoriju pokušati uzgojiti u središnjem bazenu fontane, kako bi svi posjetitelji mogli uživati u njenim impresivnim listovima, a možda i pokojem cvijetu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Botanički vrt PMF-a u Zagrebu (@botanicki_vrt_pmf)

U izložbenom paviljonu, kao i prošle godine, priredit će se nekoliko izložbi u suradnji s Umjetničkom paviljonom u Zagrebu te Školom primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. U Botaničkom vrtu vas čekaju koncerti, predavanja, predstavljanja knjiga… i svakako obilasci Vrta uz stručnu pratnju, barem u tradicionalnom Tjednu botaničkih vrtova!

Osim ovih par izdvojenih aktivnosti i atrakcija, u Vrtu vas uvijek rado čeka pedesetak vrsta ptica, nekoliko vrsta šišmiša, desetci vrsta mrava, pčela, leptira i drugih oprašivača, zatim žabe, daždevnjaci i vodenjaci, te pokoji jež i vjeverica.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Botanički vrt PMF-a u Zagrebu (@botanicki_vrt_pmf)

Fotografije: Botanički vrt PMF-a, @botanicki_vrt_pmf