Lagano se već odmičemo od početka godine, i pitamo se „gdje leti to vrijeme“. Nažalost na to ne možemo utjecati, ali zato možemo na svoje odluke i brigu o zdravlju.

Zimski nam dani obično priušte brojna uzbuđenja, društvena i obiteljska zbivanja, mnogo razloga za slavlje u svakom smislu. Ono što iza njih ostane su sretni i zadovoljni, ali i možda malo opterećeni organizmi. I zato će vam um i tijelo biti zahvalni ako sada stisnete jednu malu pauzu i posvetite im se s razmišljanjem i autokontrolom. U idućih nekoliko tjedana vam donosimo vodič za reset organizma nakon zime u tri nastavka.

Počinjemo s detoksom organizma!

Najljepše se jede u dobrom društvu, a vrijeme blagdana je vrijeme i lijepih druženja. Iza nas su velike količine kolača, ukusne hrane, i sveg ai svačega od čega bi bilo dobro očistiti organizam jer jako je važno što u njega unosimo. Zato smo u pomoć pozvati Helenu Zeman Mandić, vlasnicu zagrebačkog holističkog centra Virtus5 koja je završila školu energetske medicine i biorezonance, školu nutricionizma, edukaciju za licenciranog TRE terapeuta, specijalističko usavršavanje za Sensitiv Imago terapeuta, EFT terapeuta te školu za voditelja Sistemskih konstelacija. Ona itekako dobro poznajte benefite detoksa za organizam i zato nam je preporučila najvažnije smjernice.

Detoks organizma vraća naš organizam u balans. Preporučuje se svima s glavoboljom, alergijama, umorom, kožnim i probavnim problemima, nadutošću, gomilanjem viška kilograma, preosjetljivošću na određene namirnice, nesanicom i lošom koncentracijom. Čišćenje organizma dobro je napraviti bilo kada, barem jednom godišnje, a najbolje nakon duge zime i teže prehrane, u minimalnom trajanju od 3 do 7 dana.

Osim eliminacije teške hrane iz organizma, čišćenjem, uklanjamo i pesticide i toksične tvari koje smo unijeli konzumacijom.

Prvi koraci

Prvi korak je izbacivanje štetnih navika koje ugrožavaju naše zdravlje kao što je prekomjeran unos procesuirane hrane pune šećera i zasićenih masti, kao i pretjerani unos alkohola i cigareta. Kako stres direktno utječe na naše zdravlje preporučljivo ga je maksimalno smanjiti. Svakodnevna tjelovježba prilagođena upravo nama pomoći će i u smanjenju stresa. Kako detoksom potičemo probavu i ubrzavamo metabolizam, izbacujemo višak štetnih tvari iz organizma, potrebno je povećati unos tekućine. Voda, biljni, nezaslađeni čajevi, svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća najbolji su odabir.

reset organizma nakon zime

Za ujutro

Jutro je dobro započeti mlakom limunadom kako bismo alkalizirali tijelo, potaknuli probavu i uklonili nakupljene toksine. Tijekom dana preporučeno je konzumirati čajeve od đumbira, zeleni ili koprive za izbacivanje štetnih tvari.

Ostatak dana

Dodatnu podršku tijekom dana pružit će nam svježe cijeđeni, prirodni sokovi od citrusa, jabuke, ananasa, šumskog voća, kivija koji su bogati antioksidantima i vlaknima, a niskokalorični.

Dnevni obroci

Dnevne obroke najbolje je podijeliti u više manjih obroka u danu. Obroci bi trebali biti bogati voćem i povrćem, juhama, laganim povrtnim varivima, salatama, cjelovitim žitaricama i mahunarkama, obogaćeni sjemenkama, začinjeni hladno prešanim uljima i prirodnim začinima. Dominantne namirnice trebale bi biti blitva, špinat, brokula, mrkva, peršin, rajčica, cikla, krastavac, celer.

Obratite pozornost na…

Tijekom procesa čišćenje posebnu pažnju potrebno je obratiti na jetru, drugi po veličini organ našeg tijela. Sve što unosimo konzumacijom, inhaliranjem ili putem kože prolazi jetrom. Sikavica, kopriva i maslačak u obliku čajeva ili tinktura odličan su izbor.

reset organizma nakon zime

Najbolji “čistači” organizma

Pomoć kod uklanjanja pesticida, toksina i teških metala pružaju nam i „super čistači“ organizma kao što su: zelena glina, zeolit, klorela, zelena magma, spirulina ili klorofil koji imaju sposobnost vezivanja i uklanjanja toksina i teških metala.

Cijeli proces detoksifikacije dodatno ćemo podržati korištenjem saune i suhog četkanja kože koji će ukloniti toksine iz organizma.

 

Foto: Unsplash