Mnogi od nas dan započinju u društvu omiljenog napitka – kave. Ta ritualna gesta postala je gotovo neodvojiv dio naše svakodnevice. Uistinu, nema budilice koja bi mogla parirati ispijanju kave i njenom primamljivom mirisu koji se širi zrakom. No, ova navika, koliko nam god draga bila, i nije toliko draga našem zdravlju.

Iako nam je kava omiljena zbog svog okusa i sposobnosti da nas razbudi, postoji nekoliko faktora koji upućuju na to da bi trebalo ozbiljnije razmotriti vrijeme kada je pijemo.

Zašto? Istraživanja su pokazala da vrijeme kada ispijamo svoju omiljenu kavu može imati dublje posljedice na naše zdravlje nego što se na prvi pogled čini.

Kako bismo to pojednostavili, zamislite jutro kao ples, a kavu kao da je plesni partner. Naime, tijelo nam je poput osjetljivog glazbenog instrumenta – zvukovi koje mu nudimo moraju biti uravnoteženi. Poput izlaska na plesni podij, tako i jutarnje ispijanje espressa bez pripremljenog probavnog trakta može stvoriti nesklad.

To može potaknuti vašu probavu na “plesne korake” koje možda nije spremna pratiti. Rezultat? Može doći do nesuglasica između želučane kiseline i osjetljive sluznice želuca, što pak može izazvati manje melodije nelagode.

Također, pijenje kave na prazan želudac može uzrokovati nervozu, drhtanje i druge učinke povlačenja, uključujući promjene raspoloženja.

Također može naglasiti simptome anksioznosti, kao i povećati broj otkucaja srca, razdražljivost i nemogućnost koncentracije.

To se događa zato što kava potiče proizvodnju kortizola, hormona stresa. Iako je malo kortizola važno za regulaciju šećera u krvi, krvnog tlaka i metabolizma, prekomjerne količine tijekom dužeg vremenskog razdoblja mogu dovesti do visokog krvnog tlaka, neregulirane razine šećera u krvi što zauzvrat može uzrokovati dijabetes i gubitak gustoće kostiju.

Kako pravilno započeti dan?

Za ovo ne postoji univerzalna formula, no jedno mogu primijeniti svi – važno je osluškivati svoje tijelo i vidjeti što nam najbolje odgovara.

Ono što sigurno neće škoditi, dapače, preporučljivo je, je hidratacija tijela. Znanstvena istraživanja govore o tome kako voda može ubrzati jutarnji metabolizam za čak 24 posto, pružajući tijelu novu notu energije.

Druga opcija koju stručnjaci preporučuju je konzumacija voća. Ono će pružiti potrebnu hidrataciju i ubrzati probavu. Ako vam ponestaje ideja kako ukomponirati voće u svoju jutarnju rutinu, pogledajte recepte koje smo dosad podijelili – od onih detox napitaka, smoothija s it voćem ljeta,i još nekoliko na koje vrijedi baciti oko!