Prema studiji objavljenoj 2012. godine, konzumacija 200 mg kofeina, ili oko dvije šalice kave, pomaže vašem mozgu da brže i točnije prepozna riječi.

Eksperimentalni ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju imali su bolju obradu teksta u zadacima obavljenim 30 minuta nakon ispijanja kave od ispitanika koji su testove rješavali bez kofeina. Zanimljivost studije je da ta veza nije postojala u odnosu na negativne ili neutralne riječi, pa se čini da kofein pomaže samo u primanju pozitivnih informacija.

Studija iz 2010. pokazala je da uzimanje kofeina i glukoze zajedno može povećati učinkovitost moždane aktivnosti. Njihov učinak može poboljšati pamćenje i koncentraciju, dok mozak troši manje energije. Konačno, znanost je potvrdila da je kombinacija jutarnje kave i krafne savršen par. Godine 2014. istraživači sa Sveučilišta John Hopkins uspjeli su dokazati da učinak kofeina na poboljšanje performansi nije samo kratkotrajan, već kofein poboljšava i dugoročno pamćenje. Eksperimentalni ispitanici morali su zapamtiti ponuđene slike, a pet minuta nakon učenja jedan dio grupe je dobio placebo, a drugi dio tabletu kofeina jednaku šalici jake kave. Sutradan su im ponovno pokazane slike: među njima je bilo onih koje su bile prikazane dan ranije, nešto malo izmijenjenih i nekih potpuno novih. Zanimljivo, dok su članovi placebo skupine mogli razlikovati samo poznate od nepoznatih slika, skupina koja je uzimala kofein također je primijetila ako je jedna od slika slična, ali se neki njezin dio promijenio.

Kako kava utječe na mozak? Povećava entropiju

Možda na prvu ne zvuči dobro, ali i ovo je pozitivna stvar. Entropija se odnosi na složenost i poremećaj moždane aktivnosti. Prema istraživačima, što je mozak neuređeniji, to je njegov vlasnik inteligentniji. A u studiji iz 2018. otkrili su da su čak dvije šalice kave dovoljne da kofein oživi dotok krvi u područje mozga, što povećava nepredvidljivost, odnosno entropiju, moždane aktivnosti.

Kako kava utječe na mozak i sreću?

Prema istraživanju Sveučilišta Harvard, kava ne samo da vam daje poticaj ujutro, već također može smanjiti vaše šanse za razvoj depresije. To je uglavnom zbog činjenice da je kava bogata antioksidansima. Kod depresivnih osoba može se uočiti poremećaj ravnoteže antioksidansa i slobodnih radikala, te potonji postaju dominantni. To se zove oksidativni stres, koji može uzrokovati niz drugih štetnih procesa u tijelu. Antioksidansi u kavi, s druge strane, mogu pomoći u uspostavljanju ove ravnoteže.

Foto: Unsplash