Mnogi znaju za cikoriju od djetinjstva. Danas potražnja za ovim proizvodom leži u njegovim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. I je li cikorija umjesto kave stvarno dobra opcija?

Cikorija je pečeni i izgnječeni korijen kultivirane biljne vrste Chicorium Intibus subsp. Sativum. Cikorija se uzgaja u mnogim dijelovima svijeta. Najveći proizvođači su u Francuskoj, Južnoj Africi i SAD-u (Nebraska), a posljednjih godina predstavlja jednu od alternativa kavi.

Cikorija umjesto kave – prednosti

Sadrži prebiotičko vlakno inulin

Svježi korijen cikorije sadrži 68 % inulina (jedna šestina suhe tvari). Inulin je vrsta vlakana poznata kao fruktan ili fruktooligosaharid, ugljikohidrat sastavljen od kratkih lanaca molekula fruktoze koje tijelo ne može probaviti. Inulin djeluje kao prebiotik, hraneći korisne bakterije u crijevima. Zauzvrat, te bakterije igraju ulogu u smanjenju upale, borbi protiv loših bakterija i poboljšanju apsorpcije minerala. Dokaze za to dala su brojna istraživanja, uključujući znanstvenike s Katoličkog sveučilišta u Louvainu (Belgija), Dundee Medical College (Škotska) i Sveučilišta Falcon Heights (Minnesota, SAD).
Dakle, prebiotik (ne miješati s probiotikom) sastojak je koji se ne probavlja u gastrointestinalnom traktu domaćina, ali povoljno djeluje na zdravlje (blagotvorno djeluje na vlastite korisne mikrobe u crijevima). Prebiotici su prehrambene tvari koje se dodaju žitaricama, keksima, čokoladi i mliječnim proizvodima. Osim inulina, popis poznatih prebiotika uključuje: oligofruktoza; galakto-oligosaharidi; laktuloza; oligosaharida u majčinom mlijeku.

Liječenje i prevencija

Rezultati istraživanja njemačkih i britanskih znanstvenika pokazali su da uzimanje 10-12 g inulina može ublažiti zatvor i povećati učestalost pražnjenja crijeva.

Cikorija umjesto kave i osobe koje pate od dijabetesa

Dvomjesečno istraživanje provedeno na Državnom sveučilištu u Tabrizu (Iran), u kojem je sudjelovalo 49 žena s dijabetesom tipa 2, pokazalo je da uzimanje 10 g inulina dnevno dovodi do značajnog smanjenja šećera u krvi i hemoglobina A1c (glikirani hemoglobin) u usporedbi s placebom. Konkretno, za inulin korišten u ovoj studiji kaže se da je vrlo učinkovit, tj. sadrži više od 10 molekula fruktoze. Ova vrsta inulina često se dodaje pekarskim proizvodima i pićima kao zaslađivač.

Pomaže kod gubitka težine

Neka istraživanja pokazuju da vlakna u korijenu cikorije mogu regulirati apetit i pomoći u smanjenju unosa kalorija. American Journal of Clinical Nutrition objavio je rezultate 12-tjednog istraživanja u kojem je sudjelovalo 48 dobrovoljaca s prekomjernom težinom. Polovica ih je uzimala 21 g oligofruktoze dnevno, što je rezultiralo prosječnim gubitkom težine od 1 kg (placebo grupa udebljala se). Ova je studija također pokazala da oligofruktoza pomaže u smanjenju razine grelina, hormona koji potiče glad.

Korisna zamjena za kofein

Jedan sirovi korijen cikorije (60 g) sadrži sljedeće hranjive tvari povezane s poboljšanom pokretljivošću crijeva i zdravljem mozga (mangan i vitamin B6).

Kalorije: 44
Proteini: 0,8 g
Ugljikohidrati: 10,5 g
Masti: 0,1 g
Vlakna: 0,9 g
Mangan: 7 % preporučene dnevne kalorijske vrijednosti (RDA)
Vitamin B6: 7 % RAC
Kalij: 5 % RSC
Vitamin C: 5 % RAC
Fosfor: 4 % RSK
Folna kiselina: 3 % RAC

Ne postoje nedvosmislene preporuke u vezi s dozom korijena cikorije. Želite li cikoriju uzimati kao dodatak prehrani, najbolje je prvo se posavjetovati s liječnikom. Trudnice i dojilje također bi trebale potražiti savjet liječnika prije uzimanja cikorije jer su istraživanja o njezinoj sigurnosti u tim slučajevima ograničena. Osobe alergične na pelud ambrozije ili breze trebale bi izbjegavati konzumaciju cikorije jer može izazvati nuspojave.

Foto: Pexels