Užine i povremeni snack su sastavni dio naših dnevnih rutina. Dapače, zapitajte se samo koliko ste se puta uhvatili da grickate nešto dok radite, gledate seriju ili pijete piće s društvom.

No, jesmo li svjesni da odabir pravog vremena za užinu može imati značajan utjecaj na naše zdravlje? Vodeći nutricionisti ističu da je važno razumjeti kako naše tijelo funkcionira i kako naš metabolizam i tjelesni sat utječu na probavu hrane. Dok neka doba dana mogu biti pogodna za užinu, druga su manje preporučljiva.

Prema istraživanju koje je provela dr. Sarah Berry u suradnji s Harvard Medical School, oko 35 posto ljudi konzumira užine u najnepovoljnijim vremenima – odnosno, nakon 18 sati ili vrlo kasno navečer, nakon 21 sat. 

Ovo kasno užinanje može imati negativne učinke na naše zdravlje, uključujući nepovoljne promjene razine glukoze u krvi i poteškoće s probavom. Osim toga, kasno grickanje može poremetiti naš tjelesni sat i otežati nam dobivanje kvalitetnog sna.

Kada je riječ o najboljem vremenu za užinu, nutricionistica Jenna Hope ističe da nema univerzalnog odgovora. Međutim, preporučuje se izbjegavanje kasnih užina kako bi se osiguralo dobro spavanje. 

Tijekom probave hrane, tjelesna temperatura nam raste, dok nam je za kvalitetan san potrebno da nam tjelesna temperatura padne. Stoga, kasno jelo može uzrokovati konflikt u temperaturi i otežati nam uspavljivanje. Također, kasne užine mogu uzrokovati probavne probleme, poput nadutosti i refluksa kiseline, što također otežava pronalaženje kvalitetnog sna.

Studija Salkovog instituta za biološke studije u Kaliforniji sugerira da je konzumiranje hrane, uključujući užine, u ranijim dijelovima dana bolje za naš cirkadijalni sustav i metabolizam. 

Prema istraživanju, probava, apsorpcija i metabolizam hrane su najbolji ujutro, a konzumiranje proteina u jutarnjim satima može smanjiti apetit. Stoga se preporučuje da uključite užine s visokim udjelom proteina i niskim udjelom kalorija ako želite održavati osjećaj sitosti tijekom dana.

No, važno je napomenuti da osobni čimbenici, kao što su zdravstveno stanje, posao, obitelj i društveni život, također igraju važnu ulogu u odabiru vremena za užinu.

Ako zbog određenih okolnosti morate užinati kasnije tijekom dana i zatim otići spavati, preporučuje se da završite s jelom najmanje dva sata prije odlaska u krevet. To će vam pomoći da ne budete previše gladni niti previše siti te da osigurate optimalne uvjete za kvalitetan san.

U konačnici, važno je osluškivati svoje tijelo, pratiti kako se osjećate nakon različitih vremena užine i prilagoditi svoje navike prehrane prema tome. Odabir pravog vremena za užinu može vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje, spavanje i općenito dobrobit.

 

Foto: Pexels