Nova godina pokucala je na vrata što  znači da je vrijeme da krenemo realizirati novogodišnje odluke koje smo si zacrtali. Većina nas, motivirana famoznim siječnjem i početkom nove godine odlučuje pokrenuti se i na polju zdravlja

Jedan od najčešćih ciljeva je – mršavljenje. Entuzijastičan početak ostvarenja ove želje vrlo brzo zamjeni frustracija jer kilogrami ne idu dolje. Mnogi u tim trenutcima odabiru rigorozne dijete zbog kojih gladuju, a samim time ova odluka često završi debaklom. Da bismo ove godine spriječili ponavljanje već viđenog scenarija napravili smo vodič u kojemu nam je fitness trenerica Nina Rosandić otkrila sve tajne zdravog života, efikasnog mršavljenja, ali i prokomentirala sveprisutne mitove o gubljenju kilograma. 

Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka je povećanje fizičke aktivnosti ili skidanje kilograma. Koji bi savjet dala, odakle krenuti? 

Moj savjet je da se krene postepeno. Osobe koje imaju višak, ali i one koje imaju manjak kilograma nisu se do toga dovele preko noći, pa je tako potrebno vrijeme da se tijelo privikne na nešto novo. No, iz vlastitog iskustva, ali i iskustva klijentica znam da se prve promjene mogu vidjeti već nakon prva dva, tri tjedna, ovisi što je kome cilj. Treba polako uvoditi zdraviju, kvalitetniju prehranu i ne izbacivati namirnice iz frižidera. Sve namirnice možemo, pa i slatkiše uklopiti u prehranu da nam ništa ne fali. Treba postepeno uvoditi i fizičku aktivnost, a ne odmah upisati teretanu i ići pet puta tjedno raditi samo cardio. Također, savjetovala bih da se uloži novac u suradnju s trenerom, jer ne ulažete u prazno već u nekog tko ima znanje i tko će spriječiti da dođe do ozljede.  

Odakle crpiti motivaciju? 

To su vječite borbe, je li bitnija motivacija ili disciplina. Mislim da možeš biti disciplinirana, ali ako nemaš motiv stajat ćeš u mjestu. Ja sam, primjerice, u početku bila disciplinirana i svaki dan odlazila na trening, ali nisam imala motiv, odnosno, znala sam da želim izgraditi tijelo, no nisam imala plan kako to ostvariti. Uvijek mora postojati motiv, naravno disciplina je važna, ali ja vjerujem da je kombinacija obojeg najbolja. Motivaciju crpim iz osjećaja koji mi balansirana prehrana i trening pružaju, a po meni to ne može ništa zamijeniti. 

Ove godine “u modu” se vratio trend mršavosti. Koliko je opasno nazivati određeni izgled tijela trendom i je li moguće da se tijelo toliko mijenja iz godine u godinu? 

To je oduvijek prisutno, sjećam se da sam kao mlađa čitala tinejdžerske magazine i također je bilo nadmetanja. Danas je to učestalije zbog društvenih mreža, ali po meni ljudi moraju biti svjesni da nismo svi isti, nemamo svi mogućnost jednako izgledati, osim ako ćemo se nadograđivati plastičnim operacijama. Mislim da bismo svi trebali težiti funkcionalnosti, zdravlju, ali i da se dobro osjećamo u vlastitom tijelu, a sad nosiš li hlače veličine 36, 42 ili 50 nebitno, sve dok si zdrav i dok se dobro osjećaš, po meni je to okej. 

Je li potrebno brojati kalorije da bismo smršavili?  

Odmah da pobijem mit da je 1200 kalorija dnevno dovoljno, nije. Naravno, ako jedete tu količinu, gubit ćete kilograme, no posljedice će biti svakakve. Upoznala sam žene koje su bile na rigoroznim dijetama zbog kojih su im pukli zubi, zubna caklina, ispadala kosa, znači kompletan raspad. Što se tiče brojanja kalorija, to je super za sve koji se tim alatom znaju koristiti. Naravno da ista količina kalorija nije dovoljna meni i tebi, sve ovisi o aktivnosti i konstituciji tijela, dobu i spolu. TDEE kalkulator je primjerice super alat, ali se ne treba zamarati time što kalkulator preporučuje, a to sam se na sebi uvjerila, jer znam koliko mi je potrebno da bi gubila ili dobila kilograme, a taj iznos nije isti kao što taj kalkulator preporučuje. Kalkulator je dobra smjernica, ali s kalorijama se treba igrati, polako dodavati i oduzimati da vidite što tijelu najbolje odgovara. 

Je li doručak najvažniji obrok u danu? 

Smatram da nije. Nekome odgovara jesti odmah čim se probudi, nekome prije treninga, a nekome poslije. Treba sagledati kompletnu sliku obroka tijekom cijelog dana i to je to. 

Pomaže li mlaka voda s limunom pri mršavljenju? 

Veliko ne. Uzaludno je uzimati bilo kakav napitak ako cijela prehrana nije pravilno posložena. 

Treba li izbjegavati određene makronutrijente, primjerice ugljikohidrate ili masti? 

Ne, žene pogotovo ne bi trebale izbjegavati masti jer su nam potrebne, posebno zbog menstrualnog ciklusa i rasta kose. Hormoni uređuju našu kompletnu hormonsku sliku. Ugljikohidrati također, njima se, doduše, možemo malo igrati, jedan dan pojesti malo više, drugi malo manje s obzirom da oni na sebe dosta vežu vodu, pa tu mogu nastati neke oscilacije. No, ne bih niti jedan makronutrijent izbacila u potpunosti. 

Je li potrebno gladovati da bi skinuli kilograme? 

Apsolutno ne, treba znati koliko ti je potrebno da bi bila u kalorijskom deficitu. Gladovanjem nećeš postići ništa, osim što ćeš se dovesti do toga da si živčana, da bi pojela sve pred sobom, što se u konačnici i dogoditi. 

Je li potrebno čitati nutritivnu tablicu? 

Dobro je informirati se o sastavu proizvoda i znati koliko ima makronutrijenata. Najbitniji su proteini, masti i ugljikohidrati, s time da kod ugljikohidrata još ima i napisana količina šećera. Nije to loše znati, jer ako mogu birati između dvije namirnice, ja bih uvijek izabrala onu koja u sebi sadrži manje šećera. 

Je li moguće ciljano gubiti kilograme na određenim dijelovima tijela? 

Nažalost ne, bilo bi super kad bi to bilo moguće. Opet se vraćamo na ono da nismo svi isti, nemamo svi istu građu tijela. Nekome se masne naslage nakupljaju na bedrima, nekome na trbuhu, a jedini univerzalni lijek za sve to je kalorijski deficit, trening cijelog tijela i ne bojati se utega. Većina žena boji se treninga s opterećenjem, a zapravo bi im utezi trebali biti najbolji prijatelji jer se izgrađuje mišić koji će te držati. Da, forsiranjem cardio treninga izgubit ćemo masne naslage, ali nećemo izgraditi mišiće što će nas na posljetku ponovno dovesti do zaključka da moramo prakticirati trening s utezima da bismo utegnuli tijelo.