Ljeto je vrijeme za sunce, zabavu i opuštanje na plaži, ali također je pravo vrijeme da se posvetimo svom zdravlju i dobrobiti. I dok svi uživamo u bezbrižnim trenucima, važno je zapamtiti da ljetne radosti mogu donijeti i izazove za naš organizam. 

No, ne brinite! Ljeto nam pruža obilje svježeg voća, hrskavog povrća i nevjerojatnih super namirnica koje će nas rashladiti, nahraniti i učiniti da se osjećamo spremno za sve ljetne avanture. 

Sastavili smo popis zdravih grickalica koje će vas osvojiti svojim okusom, a istovremeno vas opskrbiti esencijalnim hranjivim tvarima za borbu protiv vrućine, zaštitu kože i pravilan rad organizma.

Grejp 

Grejp je bogat antioksidansima poput vitamina C, vitamina A i likopena koji pomažu u zaštiti kože od štetnih učinaka sunčevih zraka i sprečavanju prerano starenje kože. Također, grejp je izvor minerala kao što su kalcij, magnezij, kalij i željezo koji su važni za vaše tijelo.

Mrkva 

Mrkva je izvrstan izvor karotenoida, poput beta-karotena, koji daju koži zaštitu od oštećenja uzrokovanih suncem. Također, vitamini C i E koji se nalaze u mrkvi pomažu koži da bude elastična i ljepša. Sirova mrkva je idealna grickalica koja sadrži mnogo vlakana i ima zasitni učinak.

Pistacije

Pistacije su izvrstan izvor željeza, minerala koji pomaže u transportu kisika u stanice tijela. Također, bogate su kalijem i magnezijem, koji su važni za održavanje ravnoteže elektrolita i sprječavanje umora. Međutim, važno je ne pretjerivati u konzumaciji, jer pistacije sadrže visoku kalorijsku vrijednost.

Grožđe

Grožđe je izvrstan izvor antioksidansa poput polifenola, tanina i vitamina C, koji su važni za zaštitu kože od oštećenja i poticanje proizvodnje kolagena za njegovanu i elastičnu kožu. Osim toga, grožđe sadrži i mnoge minerale, uključujući kalij, koji pomažu u obnavljanju gubitaka zbog znojenja.

Krastavci 

Krastavci su izvrsni za hidrataciju jer sadrže oko 95 posto vode. Oni će vam pomoći u utaživanju žeđi, a bogati su magnezijem i kalijem koji podržavaju odvodnju tekućina i suzbijaju težinu i oticanje tijela koje je često prisutno tijekom vrućih dana.