Iako se zbog proteklih godina sve više priča o wellbeingu, i dalje nas itekako mogu pogoditi neke stvari s kojima se svakodnevno susrećemo. Ovih par savjeta može vam pomoći kad osjetite navalu stresa

Neovisno o tome osjećate li anksioznost, stres na poslu ili ste doživjeli burnout, sigurno već prepoznajete neke znakove koji su vam se prikradali nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci, i onda vas strovalili niz mentalnu planinu.

Ako ste primijetili da ste pod stresom, no ne možete isplanirati bijeg iz grada ili vam lagana šetnja ne dolazi u obzir jer je vrijeme loše, a ove trikove možete iskoristiti svaki dan, i odličan su alat koji će vam pomoći da odredite prioritete svoje dobrobiti.

Vodite dnevnik

“Journaling” je postao izuzetno popularan, s razlogom! Ako osjećate da trebate malo vremena za sebe i za sastavljanje toga kako se osjećate, ne morate odmah slati poruke prijateljici ili prijatelju – okrenite se pisanju u tišini. To ne mora trajati dugo, možete zapisati tri rečenice kako se osjećate, ili si tempirajte na 15 minuta, a dotad pišite što god želite. Vođenje dnevnika daje nam priliku da iskusimo emocionalno oslobađanje koje dolazi s izražavanjem sebe na sirov i nefiltriran način i ne postoji pogrešan način vođenja dnevnika. Možete pisati, ali i skicirati ili zalijepiti nešto što ste toga dana pronašli i sviđa vam se. Bitno je da se ponašate kao da pišete pismo sebi ili nekome određenom ako postoje neriješene emocije. Cilj ne bi trebao biti savršenstvo ili jasnoća izražavanja. Jedino što možete jest pokušati da vam vođenje dnevnika prijeđe u naviku!

Vježbajte

Ne morate ići u lokalnu teretanu ili van kako biste vježbali i prošlogodišnji lockdownovi to potvrđuju. Samo 15 minuta dnevno snažno utječe na vaše mentalno zdravlje i može općenito poboljšati osjećaj blagostanja. Također može poboljšati pamćenje, ublažiti stres, poboljšati san i povećati vašu ukupnu fizičku i psihičku energiju. Tjelesna aktivnost ne mora biti isključivo vezana uz teretanu ili trening. Uključite svoju omiljenu pjesmu i zaplešite nekoliko minuta, odite u šetnju svojim partnerom, susjedom ili ljubimcem ili odvojite nekoliko minuta za istezanje.

Otkrijte nove interese

Mnogi od nas nisu se bavili hobijem još od umjetnosti i obrta u osnovnoj školi, ali postoje značajne prednosti otkrivanja novih hobija u odrasloj dobi. Studija iz 2020. pokazala je povezanost između hobija i smanjenja simptoma depresije. Studija je pokazala da odrasli koji se bave novim hobijem imaju 30% manje šanse da dožive depresiju. Hobiji su općenito izvrsna prilika za kreativnost, opuštanje i samoizražavanje. To može biti tečaj kuhanja, ili bookclub! Ne morate odmah odlučiti, jednostavno dajte priliku.

Oslonite se na svoju zajednicu

Iako se suočavanje s vlastitim emocijama može činiti kao usamljen, izolirajući proces, oslanjanje na podršku vaše zajednice – ako je imate, izuzetno je korisno. Sustav podrške je luksuz koji nije uvijek lako dostupan mnogim ljudima sve izoliranijem društvu. Provedite više vremena sa svojom djecom, nađite se s prijateljicom na kavi, pozovite društvo na igranje društvenih igara… Sve to omogućit će vam kvalitetnije proživljavanje kako padova, tako i životnih uspona.

 

Foto: Unsplash