Stres je, između ostalog, i stvar pristupa situaciji. Osim toga, i stvar naše mentalne stabilnosti, otpornosti i toga koliko nam je tijelo zdravo.

Jedna od najvećih grešaka koju nas većina čini je da pristupamo problemu i nosimo se sa stresnim situacijama iz svoje glave. No, nošenje sa stresom događa se puno niže. Kako bi dobro reagirali na stres i bili mu što manje podložni, moramo misliti i na svoje zdravlje te u kakvom smo emotivnom, fizičkom i psihičkom stanju općenito, a ne samo u tom dramatičnom trenutku.

1. Jeste li naspavani?

Spavanje, nepravilan san, kasno lijeganje u krevet, nesanica – sve ovo utječe na nas tijekom dana, na naše generalno psiho-fizičko stanje, zdravlje, hormone, štitnjaču, ciklus, razinu kortizola, razinu šećera u krvi. Prvo što se trebate je naučiti spavati. Pozabaviti se s problemima sa spavanjem, ukoliko ih imate, krenuti spavati ranije, promijeniti madrac – što god je potrebno za dubok i kvalitetan san. Ponekad će biti dovoljno i samo se potruditi da je soba mračnija ili pustiti meditativnu glazbu za smirenje.

2. Kako jedete?

Doručkujete li kako treba? Jedete li samo dva puta dnevno (što je najlošije što možete učiniti za sebe i svoj organizam) ili doručkujete, ručate i večerate? Koje namirnice konzumirate? Prepuštate li se gladi i onda grabite što vidite, grickalice i slatkiše. Za povoljnu razinu šećera u krvi i da bi se uopće osjećali dobro u vlastitoj koži najvažnija je hrana i da je konzumirate na odgovarajući način i u odgovarajuće vrijeme. Isto tako, da izdvojite vrijeme za hranu, a ne samo da ju konzumirate usput. Nemojte se izvlačiti da ne stignete i posložite prioritete.

3. Stimulansi

Alkohol i kava – dva omiljena stimulansa na koja se većina oslanja. Na kavu ujutro, a alkohol od popodnevnih sati. Iako vam se čini da vam oba pomažu nositi se sa stresom, jako ste daleko od istine. Kava i alkohol mogu samo narušiti vašu ravnotežu, utječu direktno na endokrini sustav, razinu šećera u krvi, čine vas prenervoznima ili mislite da vas čine sretnima. Zato se zovu stimulansi. Za lakše snalaženje sa stresom i ravnotežu u svakom danu najbolje bi bilo eliminirati oboje ili ih ostaviti za neke posebne prigode.

Foto: Unsplash