Nikada nas nisu učili o partnerstvu. Kako biti dobar partner ne uče nas u školama, ne saznajemo od roditelja, već se kroz život svi slijepo vodimo nekim svojim vlastiti očekivanjima. I važno je znati što želimo za sebe. No, još važnije je, kada to pronađemo, znati zadržati i biti aktivni sudionik svoje veze.

Pandemija je svakako utjecala na odnose. Mnogi su se nakon dugog vremena po prvi put našli pod istim krovom, radeći jedan nasuprot drugoga cijeli dan. Djeca su više kod kuće, promijenio se cijeli jedan dnevni tempo na koji ste navikli kao par. Uz to, smanjile su se mogućnosti bijega od problema, izlasci s prijateljima, druženja, putovanja. Iako je situacija sada malo lakša, i dalje živimo u doba pandemije i restrikcija koje utječu na nas, pa tako i  na naš odnos. Ono bez čega najviše ostajemo u toj situaciji je bliskost. Na neki čudan način, iako smo s partnerom bili puno više nego inače, možda baš zato nismo ulagali u zajedničko vrijeme za sebe. Evo kako na tome poraditi.

1. Kao prvo, ništa se neće dogoditi spontano. Kako bi rekla napoznatija seksologinja na svijetu, Esther Perel, ”sve što se spontano trebalo dogoditi u odnosu, već se dogodilo.” Zato, ako želite poraditi na svojoj bliskosti, prvo za to morate izdvojiti vrijeme. Vrijeme za dejt, vrijeme za romantičnu večeru, vrijeme za samo vas dvoje, vrijeme za šetnju. Što god da želite raditi zajedno, a da nije dogovaranje oko ručka ili tko će se pobrinuti za djecu, morate unaprijed dogovoriti. Ključ je u planiranju, iako ne zvuči baš spontano i seksi.

2. Detalji i male stvari ono su što čine vezu. Nakon što odnos traje dugo većina će lako zaboraviti na poljubac prije izlaska iz kuće, pomoći oko nošenja vrećica iz dućana ili kupovanje cvijeća. Vratite se bazičnim stvarima i uvedite ih nazad u odnos. I ne morate čekati da to ponovno krene raditi vaš partner ili partnerica, inicirajte sami, svaki dan. Velika je vjerojatnost da će vam se s vremenom pridružiti u tome.

3. Poznavanje sebe još je jedna jako važna stvar za zbližavanje. Ako sami ne znate što vas smeta ili ne, čini sretnima, povrijeđuje i zašto, još teže to može razumjeti vaš partner. Zato sljedeći put kada dođe do preprike ili nečijeg nezadovoljstva, prvo istražite gdje je start svega i koja je emocija sve pokrenula u vama. Kada poznajete sebe i to jasno komunicirate, lakše je naći se na sredini, što će vas dodatno zbližiti. Zbog trenutne situacije svi smo nervozniji i zato je važno komunicirati osjećaje.

4. Ono što će vas jako zbližiti u vezi je, vjerovali ili ne ‘me time’. Svatko od vas mora imati svoj vlastiti život, vlastite hobije i vlastite prijatelje. Otputujte s njima na vikend, odlazite zajedno na vježbanje, radionice, u prirodu. Dođite kući tek drugi dan. Razdvojenost je jednako važna za zbližavanje kao i vrijeme koje provodite skupa.

Foto: Unsplash