Živimo brzo, puno se trošimo, često zaboravimo stisnuti pauzu. I nije niti čudno da smo stalno u potrazi za meditativnim ‘pomoćnicima’.

Oni se vrlo često nalaze oko nas, samo smo na njih zaboravili. Jedni od najstarijih saveznika ljudi su biljke koje nam na različite načine pomažu kroz život. U ovom slučaju ovo su biljke čija nas priprema u obliku čaja smiruje, a ritual ispijanja opušta dok su njihova djelovanja na organizam itekako blagotvorna. I volimo ih uvijek imati u blizini.

Metvica

Osvježavajućeg ugodnog je mirisa i lako dostupna jer raste kao korov. No, definitivno nije za baciti. Također, opušta i umiruje bolestan želudac, a ukusna je i kao sredstvo za dobar zadah.

Lavanda

Antistresno i opuštajuće djelovanje lavande poznato je od davnina, a to znaju i mnoge naše bake. Njezino blago aromatično svojstvo ima moć uklanjanja glavobolje, a osim kao čaj koristite ju i kao ulje. Isparavanje lavande u prostoriji djelovat će višenamjenski meditativno na organizam.

Kamilica

Stara prijateljica organizma dobra je za prehladu, blaga za želudac i svojevrsna ‘tješiteljica’ kada ste bolesni. Zar ne?

Valerijana

Za nju kažu da je ‘kraljica umirujućih biljaka’. Još od 19. stoljeća se zbog svog umirujućeg djelovanja koristi kao prirodni sedativ. Prvenstveno se koristi za liječenje nesanice jer pruža ugodan i čvrst san.

Pasiflora

Ovo je vaša sigurna saveznica prilikom umirivanja središnjeg živčanog sustava, a to je potvrdila i znanost. Primjenjuje se u slučaju u stresa, nervoze, uznemirenosti, anksioznosti, napetosti i razdražljivosti.

 

Foto: Unsplash