Ako želimo poboljšati svoje tjelesno i/ili psihičko zdravlje, većina stručnjaka preporučit će promjenu dnevne rutine. Iako te promjene u našem životnom stilu ponekad mogu biti teške, tajna je u tome da idemo korak po korak, vlastitim tempom, s mogućim malim, dostižnim ciljevima.

Ako se inače ne bavimo tjelesnom aktivnošću barem jednom šetnjom dnevno, nema smisla predlagati da preko noći izađete van i istrčite maraton. Moramo biti dosljedni svom životnom stilu i predložiti promjenu koja će dodati sve složenije izazove proporcionalno našem osobnom napretku. Da biste to učinili, predlažemo šest mikronavika kako biste poboljšali svoju rutinu vlastitim tempom i tako postigli zdraviji život.

Odvojite vrijeme za doručak

Nije preporučljivo započeti dan da prethodno ne nahranimo tijelo i um. Riječ je o doručku, koji se smatra najvažnijim obrokom u danu jer nam daje snagu da se suočimo sa svim obvezama koje su pred nama. Ako je potrebno, namjestite alarm nekoliko minuta ranije kako ne biste morali žuriti i imali priliku uživati ​​u opuštenom doručku. Preporučuje se uključiti žitarice i voće u prvi obrok u danu.

Šetanje

Ako želimo poboljšati svoje zdravlje, jedan od osnovnih savjeta je taj da počnemo pokretati tijelo. Nije zdravo provesti dan sjedeći ili ležeći, ili pak ne radeći ništa. Moramo protegnuti noge i pokrenuti metabolizam. Studija koju je objavio British Journal of Sports Medicine navodi da brzo hodanje od 11 minuta dnevno pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ili nezgoda.

Povezivanje s prirodom

Živimo u umreženom svijetu, radimo cijeli dan na računalu i obično imamo videopozive na mobitelu. Zato je važno znati se malo odvojiti od ovog tehnološkog svijeta i barem minimalno povezati s prirodom. Dobra ideja za postizanje ovog cilja jest unijeti biljke u dom. Briga o njima, vrtlarenje, promatranje biljaka kako rastu i cvjetaju… Sve to iznimno pozitivno utječe na naše blagostanje i mentalno zdravlje.

Ostanite u kontaktu sa svojim najmilijima

Dovoljan je poziv ili obična poruka vašem prijatelju, braći i sestrama, rodbini ili roditeljima za održavanje i brigu o vašim osobnim odnosima. Već je WhatsApp poziv ili poruka jednostavan način kako da ostanete u kontaktu. Naravno, potrebno je planirati i sastanke uživo, ne može sve biti virtualno, potrebno nam je i iskustvo licem u lice.

Aktivirajte svoja osjetila i radoznalost

Provedite slobodno vrijeme čitajući knjigu, slušajući glazbu ili zanimljive podcaste. Sve to ne samo da kulturološki obogaćuje naš mozak već i, povezujući se sa osjetilnim svijetom, sprječava kognitivno propadanje i poboljšava naše samopoštovanje.

Svjesno disanje prije završetka dana

Kada ste ugasili sva svjetla i glavom naslonjenom na jastuk otišli na spavanje, preporučuje se barem dvije minute vježbati svjesno disanje. S jednom rukom na prsima, a drugom na trbuhu, polako udahnite i izdahnite, pazeći na pokrete vlastitog disanja. Preporuka je da, ako uspijete, vježbu ponovite četiri puta. Nekim će ljudima pomoći brže zaspati.

Foto: Pexels