Ako želimo poboljšati svoje tjelesno i/ili psihičko zdravlje, većina stručnjaka preporučit će promjenu dnevne rutine. Iako te promjene u našem životnom stilu ponekad mogu biti teške, tajna je u tome da idemo korak po korak, vlastitim tempom, s mogućim malim, dostižnim ciljevima.

Ako se inače ne bavimo tjelesnom aktivnošću s barem jednom šetnjom dnevno, nema smisla predlagati da preko noći izađete van i istrčite maraton. Moramo biti dosljedni svom životnom stilu i predložiti promjenu koja će dodati sve složenije izazove proporcionalno našem osobnom napretku. Da biste to učinili, predlažemo 6 mikro navika kako biste poboljšali svoju rutinu vlastitim tempom i tako postigli zdraviji život.

Odvojite vrijeme za doručak

Nije preporučljivo započeti dan, a da prethodno ne nahranimo tijelo i um. Riječ je o doručku, koji se smatra najvažnijim obrokom u danu jer nam daje snagu da se suočimo sa svim obavezama koje su pred nama. Ako je potrebno, namjestite alarm nekoliko minuta ranije kako ne biste morali žuriti i imali priliku uživati ​​u opuštenom doručku. Preporuča se uključiti žitarice i voće u prvi obrok u danu.

Šetanje

Ako želimo poboljšati svoje zdravlje, jedan od osnovnih savjeta je da počnemo pokretati tijelo. Nije zdravo provesti dan sjedeći ili ležeći, ili pak ne radeći ništa. Moramo protegnuti noge i pokrenuti metabolizam. Studija koju je objavio British Journal of Sports Medicine navodi da brzo hodanje od 11 minuta dnevno pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti ili nezgoda.

Povezivanje s prirodom

Živimo u umreženom svijetu, radimo cijeli dan na računalu i obično imamo video pozive na mobitelu. Zato je važno znati se malo odvojiti od ovog tehnološkog svijeta i barem minimalno povezati s prirodom. Dobra ideja za postizanje ovog cilja je unijeti biljke u dom. Briga o njima, vrtlarenje, promatranje biljaka kako rastu i cvjetaju… Sve to iznimno pozitivno utječe na naše blagostanje i mentalno zdravlje.

Ostanite u kontaktu sa svojim najmilijima

Dovoljan je poziv ili obična poruka vašem prijatelju, braći i sestrama, rodbini ili roditeljima za održavanje i brigu o vašim osobnim odnosima. Jednostavan WhatsApp poziv ili poruka jednostavan je način da ostanete u kontaktu. Naravno, potrebno je planirati i sastanke uživo, ne može sve biti virtualno, potrebno nam je i iskustvo licem u lice.

Aktivirajte svoja čula i radoznalost

Provedite slobodno vrijeme čitajući knjigu, slušajući glazbu ili zanimljive podcaste. Sve to ne samo da kulturološki obogaćuje naš mozak, već i, povezujući se sa osjetilnim svijetom, sprječava kognitivno propadanje i poboljšava naše samopoštovanje.

Svjesno disanje prije završetka dana

Kada ste ugasili sva svjetla i s glavom naslonjenom na jastuk otišli na spavanje, preporuča se barem dvije minute vježbati svjesno disanje. S jednom rukom na prsima, a drugom na trbuhu, polako udahnite i izdahnite, pazeći na pokrete vlastitog disanja. Preporuka je da, ako uspijete, vježbu ponovite četiri puta. Nekim će ljudima pomoći da brže zaspu.

Foto: Pexels