Prvi pravi kišni tjedan koji je u tijeku polako je fokusirao naše misli na novu sezonu i sve one čari koje jesen iz godine u godinu donosi u naše živote. Kada je riječ o putovanjima, morske destinacije zamijenit ćemo onim kontinentalnima i na nekim od najljepših lokacija u Hrvatskoj i regiji pritisnuti pauzu na brojne obaveze i jednostavno usporiti. Baš takvo mjesto za kvalitetan kratki odmor ili kompletni reset uma i tijela krije se u Sloveniji, u pitoresknom mjestu Jezersko. Vodimo vas u Vilu Planinka, koja bi mogla postati vaša iduća travel destinacija ove jeseni!

Posljednjih godina svjedoci smo pojave koncepta odmora koji je u potpunosti baziran na filozofiji slow livinga. To su obično kuće, vile, pa čak i čitavi kompleksi u kojima je sve podređeno polaganom i svjesnom užitku, utišavanju i smirivanju stalno podraženih osjetila, kao i punjenju baterija. Ovakve destinacije ne samo da nam pomažu uzeti onaj toliko željeni predah, već nas i inspiriraju i potiču da neke od dobrih slow living praksi unesemo u svoju užurbanu svakodnevicu.

Vila Planinka koja funkcionira kao hotel mjesto je baš takve inspiracije i predstavlja svijet u kojem vrijeme prolazi drugačijim tempom: polako, smireno i u skladu s prirodom. Dolina u kojoj se smjestila nekoć je bila ispunjena ledenjačkim jezerom, a danas se može pohvaliti izvanrednim prirodnim čudima i ljekovitom klimom.

Ova vila redefinira značenje luksuza i poručuje nam da bogatstvo umjesto u tehnološkim inovacijama i skupim stvarima potražimo u prirodi koja nas okružuje. Težnja menadžmenta je upoznati posjetitelje s ljepotom Jezerskog, ali i nastaviti s naporima lokalnog stanovništva da dolina ostane netaknuta i predivna: “Naš cilj je da nam se gosti pridruže i vrate korak unazad kako bi se približili prirodi i mogli napraviti velike korake naprijed”.

Vila Planinka datira iz 1938. godine i prije obnove bila je u lošem stanju. Za njeno novo ruho pobrinuo se novi vlasnik Marjan Batagelj, koji se po dolasku u Jezersko prvo pobrinuo za povezivanje s lokalnim stanovništvom. Išao je na vrhove svih obližnjih planina, otkrivao najskrovitije kutke kraja te se tako upoznao sa životom koji je usko isprepleten s prirodom. Danas otkriva: “Ako mene pitate, održivost je budućim generacijama ostaviti mjesto u boljem stanju od onoga u kojem ste ga zatekli”.

Hotel je u cijelosti izgrađen i opremljen autohtonim domaćim materijalima. U interijer vile promišljeno je uklopljen niz originalnih stoljetnih predmeta koji svjedoče o povijesti. Menadžment Vile Planinka čini sve kako bi spriječili nepotrebnu tehnološku modernizaciju i nepromišljenu urbanizaciju i radi samo s tvrtkama koje ispunjavaju njihove ekološke standarde, zahtijevajući od dobavljača da ne isporučuju robu u plastičnoj ili suvišnoj ambalaži. Surađuju s lokalnim eko farmama koje ih opskrbljuju svježim i visokokvalitetnim namirnicama. Lokalno proizvedena hrana putuje najkraći mogući put od vrta do stola, što se očituje u punom okusu. Ponosni su i na vlastitu mineralnu vodu koja se puni u bocama, a brinu se i za odvajanje nezaobilaznog otpada i kompostiranje biorazgradivog kuhinjskog otpada.

Ako vas je cijela ova priča zaintrigirala, možda je vrijeme da bookirate jednu od ukupno 23 sobe u Vili Planinka, koje su uređene kao posveta prirodi i kulturnoj baštini Jezerskog te pružaju neprocjenjiv pogled na dolinu. Ovdje će vas dočekati brojni sadržaji uz koje ćete nakratko zaboraviti na svoju rutinu: tasting autohtonih slovenskih proizvoda, saune i masaže, joga u šumi, noćno planinarenje, biciklističke ture, posjet jezeru i još mnogo, mnogo toga. Vilu Planinka istražite na službenoj web stranici.

Foto: Vila Planinka