Prelijepa oaza mira zvana Ferrarijev vrt smještena je samo nekoliko sati vožnje od Zagreba, točnije u slovenskom selu Štanjel, a odličan je odabir za romantičnu šetnju s partnerom ili za jednodnevni izlet s obitelji ili prijatelji(ca)ma. 

Za Štanjel sam prvi put čula prije par mjeseci kad je jedna influencerica objavila fotografiju na Instagramu na kojoj se vidi Ferrarijev vrt, a malo je reći da sam pogled na ovu lokaciju oduzima dah. Stoga ne čudi što je ovaj park izuzetno popularno mjesto za evente i vjenčanja, jer budimo iskreni, tko ne bi htio svoj najsretniji dan u životu provesti na ovakvoj lokaciji? 

Legenda kaže da je Ferrarijev vrt izgrađen između dva svjetska rada u sklopu Vile Ferrari, koja bez obzira na ime nema nikakvih poveznica s automobilskom industrijom već je dobila ime po prvom vlasniku, talijanskom liječniku Enricu Ferrariju koji je htio izgraditi vilu i sanatorij za plućne bolesnike. 

Arhitekt Maks Fabiani bio je zadužen za provođenje Ferrarijeve vizije u realnost. Za izgradnju vrta koristili su tradicionalne kamene potporne zidove i stubišta koji su specifični za krški krajolik. Cijeli vrt prepun je zasađenih cvjetnjaka, a zaštitni znak ove lokacije je ovalni bazen s otočićem. 

Danas je zbog svoje jedinstvenosti, Ferrarijev vrt iznimno bitan za slovensku kulturu, a čak je proglašen i spomenikom od nacionalnog značaja. 

Ferrarijev vrt možete posjetiti tijekom cijele godine, a ulaz se ne naplaćuje. Ipak, ako želite dobiti puno iskustvo Štanjela i čuti povijesne zanimljivosti, turistički centar nudi opcije vođenog obilaska u kojemu se razgledava dvorac Štanjel, izložba Maks Fabiani, Ferrarijev vrt, a uključuje i prezentaciju različitih žanrova kulturne baštine Slovenije. 

Fotografije: gradstanjel, visitstanjel