Dizajnerski brend Laboratorio Donà ove je godine osvojio petu u nizu nagrada, a radi se o prestižnom svjetskom natjecanju za vrhunski dizajn.

Rođena Zagrepčanka Patrizia Donà, modna je dizajnerica i vizualna umjetnica talijansko-hrvatskog porijekla. U Zagrebu je diplomirala na Filozofskom fakultetu, smjer Povijest umjetnosti i Etnologija, a po završetku studija odlazi u Rotterdam gdje upisuje studij Modnog dizajna na Willem de Kooning Academie. Diplomirala je Cum Laude, 2006. Nakon studija radi kod belgijskih dizajnera A.F. Vandevorst u Antwerpenu te kod istih radi kao stilist na njihovim revijama u Parizu. Godine 2012. pokreće vlastiti dizajnerski brend Laboratorio Donà kojim je stekla prepoznatljivost na međunarodnoj dizajn sceni.

Qwerty Elemental

Dobitnica je pet nagrada za svoje kolekcije torbi. Ove godine njena kolekcija Qwerty Elementalosvojila je prestižnu nagradu Platinum A’Design Award 2020,  dok je kolekcija unikatnih torbi Qwerty Unique nagrađena na Zagreb Design Weeku.  Kolekcija Qwerty Elemental predstavljena je ove godine u talijanskom gradiću Como, u Museum of Outstanding Design te dva puta u Kini, na Hebei International Industrial Design Weeku i izložbi “Xi An Design Complex”.

Qwerty Unique

Qwerty Elemental osvojila je prestižnu Platinum Design Award u sklopu natjecanja A’Design Award & Competition, u kategoriji modnih dodataka. Torbe iz te kolekcije namijenjene su suvremenoj ženi koja je samosvjesna i usudi se biti svoja. Torbe se mogu koristiti za poslovne prilike, u svakodnevnoj dinamici, ali i za večernje izlaske uz svečaniji outfit. Priznanje je od velikog značaja za ovaj hrvatski brend i samu dizajnericu jer ocjenjivački žiri, sastavljen od eksperata iz područja dizajna iz više od 100 zemalja, temeljito i vrlo istraživački  propituje sve informacije o  proizvodu i proizvodnom procesu do najsitnijih detalja.

Kao što razvoj pisaćih strojeva pokazuje transformaciju od kompleksne vizualne forme do jednostavnog pročišćenog oblika, tako i ova kolekcija donosi kompozicijski pojednostavljenu, strogu i simetričnu formu. Konstruktivni metalni dijelovi na torbama izrađeni su prema dizajnu-nacrtima, u raznim obrtničkim radionicama i daju torbama arhitektonski izgled. Dvije tipke na prednjoj strani torbe, prepoznatljiv su znak ove kolekcije. Tipkice izrađuje sama dizajnerica koja ima vlastitu proizvodnju tipki od 2013. godine.

Nagrađivane Qwerty Elemental torbe izrađuju se u proizvodnom pogonu domaće tvornice Galko koja je opremljena  suvremenim strojevima za izradu kožne galanterije i vrši usluge krojenja i šivanja na visoko kvalitetnoj razini. Laboratorio Donà je velike uspjehe doživjela i s kolekcijama Donà Couture i Qwerty Unique.

Donà Couture

Donà Couture je esencija brenda, autobiografska priča koja objedinjuje kreatoričine dvije ljubavi: Veneciju i mehaničke pisaće strojeve. Odrastanje u prisutnosti  venecijanskih “lavorazioni artigianali” oblikovalo je njezin rukopis i vrijednosti koje brend komunicira, a koje upravo u ovoj kolekciji najviše dolaze do izražaja.

Donà Couture

Qwerty Unique je ekskluzivna kolekcija unikatnih torbi koja posjeduju skulpturalnu i narativnu kvalitetu.Kolekcija je inspirirana kompleksnom formom najranijih primjeraka mehaničkih pisaćih strojeva.Torbe su dobile nazive po imenima ženskih spisateljica: Virginia Woolf , Oriana Fallaci, Maya Angelou, Marguerite Duras. Ove godine je prestavljena na  Zagreb Design Week-u i osvojila nagradu u modnoj kategoriji.

Foto: Vanja Šolin, Damijan Nenadić