Torbe od recikliranih materijala idealne za svaki dan proveden u gradu

Visoku, vitku, divlje kovrčave kose i beskrajno simpatičnu Martu Grbešić često ćete sresti na biciklu u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici. I nije to ništa neobično jer najvjerojatnije ćete ju “uloviti” kako ide prema “Galeriji PMS” koju neumorno vodi već osam godina.

“PMS“ je udruga i galerija u Tkalčićevoj 61 koja već osam godina okuplja neafirmirane umjetnike i kreativce želeći im pružiti prostor za kreativno izražavanje i razmjenu ideja. Također, želimo promovirati ručni rad nasuprot masovnoj industriji proizvodnje. Tu se nadovezuje i moja ideja o recikliranju, koje mi je jako bitno u životu. Pokušavam što više starih predmeta iskoristiti i dati im drugu namjenu, govori mi Marta o osnovnoj filozofiji s kojom je pokrenula PMS gdje prvenstveno okuplja domaće umjetnike potičući time lokalnu ekonomiju te ulaganje u hrvatski proizvod. Kako je i sama kreativna, u Galeriji PMS ćete tako naći i proizvode koje je sama proizvela, najčešće od recikliranih materijala.

Prošle godine započela sam s izradom ruksaka i torba od starih plastičnih vrećica koji se jako sviđaju turistima. Mislim da, ako počnete odbačene stvari gledati kroz moguća kreativna rješenja, počet ćete više primjećivati smeće koje nas okružuje, a time se i osvijestiti te ga pokušati smanjiti ili prenamijeniti.

Radi se o njezinom brendu Luda baba u sklopu kojeg je dosad proizvela već desetak unikatnih modela ruksaka. Svaki je napravljen od odbačenih materijala kao što je pluto, plastične vrećice, stare vješalice koje su poslužile kao ručka za torbu. Uz ruksake i torbe, Marta planira proširiti ideje i na druge predmete koji će uključivati izradu od plastičnih vrećica.

Time prvenstveno želi reći kako nešto novo i zabavno može nastati od, već i ovako, odbačene plastike. Ovo je način na koji joj se može udahnuti novi život i produžiti vijek korištenja jer jednokratna plastika jedna je od najvećih pogrešaka današnjice. Više o njezinom brendu potražite ovdje.

mm
Tina Kovačiček

lifestyle novinarka