U globalnom polju zvanom masovna produkcija baš svega, teško se ponekad izboriti za svoj trenutak. Ali događa se. A cijenite ga tim više kada naletite na nešto jako lijepo i kvalitetno, i proizvedeno u Hrvatskoj.

S idejom stvaranja kvalitetnog hrvatskog brenda, Iva Gradišer i Vlatka Bartolović prije dvije su godine osnovale SENG. SE kao Senj, NG kao Nova Gradiška, gradovi su iz kojih potječu dugogodišnje prijateljice koje su se upoznale u vrijeme kada su obje studirale na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Osim prijateljstva, spojio ih je i isti osjećaj prema estetici te smislu za originalan modni dodatak. Njihove su torbice od ručno pletenog pruća odmah nakon lansiranja pronašle put do ljubiteljica kvalitetnog i bezvremenskog dizajna. Iduće je godine uslijedila linija višenamjenskih pletenih košara za bicikle čime su se dokazale kao dizajnerice modnih dodataka koje itekako imaju što za reći.

Ručno rađene i proizvedene u Hrvatskoj SENG torbice često ste mogli vidjeti po gradu, a najzabavniji dio je njihova multifunkcionalnost koja im uz kvalitetan materijal daje dodatnu vrijednost. Recimo košare za bicikl imaju kožnati remen koji dolazi u boji konjaka, plavoj i crnoj te mu se može regulirati dužina, a kada košaricu skinete s volana bicikla možete ju nositi na ramenu kao ‘običnu’ torbu.

Iva i Vlatka željele su raditi s prirodnim materijalima kao što su pruće, lan, koža, juta i žutica te sve proizvoditi u Hrvatskoj. Zato surađuju s jednim OPG-om iz Slavonije koji po njihovom dizajnu izrađuje pleteni dio torbe i košare.

Dimenzije i cijene njihovih proizvoda variraju ovisno o veličini. Recimo košare za bicikl dolaze u četiri modela s dvije vrste pleta te u tri dimenzije, a u skladu s time cijene se kreću od 250 do 400 kuna.

Obzirom da je sezona bicikliranja krenula, a uz to nikad prije nije bilo važnije podržati hrvatski proizvod kao danas, razmislite o novoj SENG ručno rađenoj torbici. Cure proizvode manje količine, ne zamaraju se trendovima i velikim produkcijskim brojkama tako da se događa da i prodaju sve što proizvedu. U svakom slučaju na njihovim Instagram i Facebook profilima možete uvijek saznati što ima novog i javiti im se.

 

 

Foto: Boris Štajduhar, Instagram