Iz Francuske je tijekom svibnja stigla uznemirujuća vijest o pronalasku velikog broja medicinskih maski i rukavica. Udruga za zaštitu mora Opération Mer Propre je u blizini poznatog francuskog ljetovališta Antibes na Azurnoj obali, pronašla odbačene medicinske maske i rukavice.

Drugim riječima, potencijalno opasan otpad čija je velika potrošnja uzrokovana COVID-19 pandemijom, stigao je do mora. Ova je vijest uzdrmala francuske medije, a javnost je počela zahtjevati velike kazne za neodgovorno zbrinjavanje ove nove, prisilne, vrste otpada. Na problem ovog konkretnog slučaja nadovezao se rad francuske Zaklade Tara Océan koja već neko vrijeme upozorava na opasnost zaraznog otpada kojeg je sa svakom novom pandemijskom mjerom sve više, i to u cijelome svijetu. “Zaštitne maske i rukavice pronađene su tijekom lipnja u sedam glavnih europskih rijeka”, priopćila je nedavno glasnogovornica francuske Zaklade Tara Océan Romy Hentinger i upozorila na opasnost neodgovornog zbrinjavanja otpada.

Tužni prizori odbačenih maski sve su češći, a tijekom lipanjskog istraživanja ostaci mikroplastike pronađeni su u sedam europskih rijeka. Naglašeno je kako su maskice izrađene od vrlo finog polipropilena koji se vrlo brzo raspada na manje komadiće, a korisnici su još uvijek nedovoljno upućeni ili ih naprosto nije briga. Čini se kako nam paralelno s krizom COVID-19 slijedi još jedna fatalna. No, trenutno se još o njoj ne govori.

 

 

Foto: Unsplash