Španjolska i Portugal zabilježili su rekordno visoke temperature za travanj. U španjolskoj Cordobi na jugu izmjereno je čak 38,8 stupnjeva Celzija, a u portugalskoj Mori 36,9 stupnjeva, objavile su u petak meteorološke službe dviju zemalja. No, čini se da je ovo samo početak nove krize koja prijeti Europi 

Više od četvrtini Europe prijeti suša nakon zime s malo kiše i snijega, pa se mnoge se zemlje spremaju za ponavljanje prošlogodišnjeg scenarija izrazito suhog ljeta, ako ne i goreg. Prema studiji, Europa se s nedostatkom vode bori još od 2018. godine, a sve više temperature onemogućuju oporavljanje. To je uzrokovalo i da je jedno od ključnih jezera koje opslužuje vodom Katalonce, gotovo pa u potpunosti presušilo.

“Prije nekoliko godina rekao bih da imamo dovoljno vode u Europi. Sada se čini da bismo mogli imati problema”, rekao je autor studije Torsten Mayer-Gürr,

Pretpostavlja se da će suša biti jedan od glavnih problema i rasprava s kojima će se čelnici zemalja diljem Europe suočiti.

Talijanska istraživačka zaklada CIMA zabilježila je smanjenje snježnih oborina za čak 64 posto do sredine travnja, dok je vodostaj rijeke Po na razini prošlog ljeta, a jezero Garda je već ispod polovice svoje prosječne razine. Dostupnost vode u Španjolskoj i Francuskoj, mogla bi pasti za čak 40 posto do 2050. godine.

“Kako bi Europa izašla iz izašla iz začaranog kruga gdje svaku godinu započinje sa značajnim deficitom podzemnih voda, trebalo bi nam gotovo desetljeće učestalih obilnih oborina”, rekao je Fred Hattermann, hidrolog s Instituta za istraživanje utjecaja klime u Potsdamu.