Laguna Beach – kalifornijski grad poznat po surferima, valovima, valovitim brežuljcima – privukao je naslovnice američkih medija ovog tjedna jer je donio strogu zabranu prodaje i korištenja balona. Stručnjaci se slažu kako bi ovo trebala biti sve češća praksa i krajnji je trenutak za takve odluke.

Gradsko vijeće spomenutog grada usvojilo je rezoluciju ovaj tjedan, navodeći opasnost od požara i činjenicu da su baloni veliki izvor morskog smeća. Počevši od 2024. godine, baloni svih vrsta neće se smjeti koristiti na javnim površinama ili u sklopu gradskih događanja, a prekršiteljima prijeti novčana kazna do 500 dolara. Kuće za stanovanje bit će izuzete. Taj je potez dio rastućeg trenda. Maryland i Virginia zabranile su namjerno puštanje balona 2021., Havaji su to slijedili 2022., a New York i Florida sada razmatraju slične mjere. Kao i plastične vrećice i drugi zagađivači, stručnjaci kažu da bi zabrane balona mogle postati sve češće kako raste svijest o štetnosti koju popularni predmet namijenjen za proslave nanosi okolišu.

Obalni gradovi prednjače u donošenju zakona o još strožim zabranama balona poput onog u Laguna Beachu, kaže Anja Brandon, pomoćnica direktora američke politike plastike u neprofitnoj ekološkoj organizaciji Ocean Conservancy. Dijelom je to zato što obalni gradovi iz prve ruke doživljavaju učinke na okoliš, ali i plaćaju za to, kaže ona. “Mnogi od ovih gradova koriste dolare poreznih obveznika za plaćanje čišćenja plaža, posebno tamo gdje je turizam važan.”

Baloni su dvostruki udarac za okoliš: prvo je tu sam lateks, koji mogu jesti morski sisavci i morske kornjače. Kada se progutaju, baloni od lateksa imaju 32 puta veću vjerojatnost da će ubiti morske ptice od učinaka tvrde plastike, što ih čini najsmrtonosnijom vrstom morskog otpada za morske ptice. “To je zato što su baloni od lateksa napravljeni od mekanog, savitljivog materijala koji se lako može prilagoditi ptičjoj želučanoj šupljini ili probavnom traktu, uzrokujući zapreke, izgladnjivanje, i smrt” kaže Lara O’Brien, geoprostorna analitičarka u Uredu za obalno upravljanje tvrtke Noaa, a prenosi The Guardian.

Dok proizvođači tvrde da su neki baloni od lateksa biorazgradivi, nema sigurnih balona za puštanje, kaže O’Brien, budući da su dodali plastifikatore koji ometaju proces biorazgradnje i mogu trajati desetljeća, ili dulje, da se razgrade. Tu je i konac pričvršćen za balone koji može biti još i opasniji za životinje. Konci se mogu omotati oko vrata i dijelova tijela, a istraživači ih pronalaze unutar želuca ptica te su sveprisutni u zagađenim oceanima.

Foto: Getty Images