Kratka, i prilično uznemirujuća, video forma nastala u produkciji organizacije Greenpeace ozbiljno kritizira britansku vladu te načine na koji zbrinjava plastični otpad.

Kako kažu: “Velika Britanija je, nakon SAD-a, drugi najveći proizvođač plastičnog otpada po stanovniku na svijetu. A budući da proizvodimo toliko plastike, vlada je baca na druge zemlje koje se također ne mogu nositi s njom. Teško je zaobići stvarne razmjere problema s plastikom pa smo ostvarili suradnju s nadarenim animatorima u Park Village Studios kako bismo pokazali kako bi to izgledalo nagomilano na pragu Borisa Johnsona. U kratkom filmu vidite količinu plastike koju svakodnevno bacamo u druge zemlje. To je u prosjeku 1,8 milijuna kilograma dnevno, odnosno 688. 000 tona našeg plastičnog otpada godišnje koji završi u morima, oceanima i živim organizmima brojnih životinja, ali i ljudi.

Naime, veliki problem zbrinjavanja plastičnog otpada krije se iza lažno umirujuće priče koju vlada Borisa Johnsona predstavlja javnosti. Pokušavaju uvjeriti ljude da je njihov pristup odgovoran pri čemu se nadaju da neće potaknuti daljnja istraživanja. No, Greenpeace UK je upravo otkrio kako se plastika koja se iz Velike Britanije šalje dalje u inozemstvo zapravo spaljuje na otvorenome, a lokalne zajednice u Turskoj i Maleziji prijavljuju ozbiljne zdravstvene probleme, poput respiratornih problema, krvarenja iz nosa i glavobolje. Ostatak plastičnog otpada izlijeva se u vode, a na mediteranskoj obali pronađeni su ostaci britanske plastične ambalaže razbacane po plaži, uključujući omot od paketa toaletnog papira Andrex.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Guardian (@guardian)

Do prije koju godinu, Kina je bila ključno odredište, ali otkako je 2017. zabranila uvoz mnogih vrsta plastike, Turska se pojavila kao glavni primatelj britanskog plastičnog otpada. Izvoz Velike Britanije u zemlju povećao se s 12.000 tona u 2016. na 209.642 tone u 2020., što je oko 30% izvoza plastičnog otpada u Velikoj Britaniji.

Greenpeace poziva vladu Velike Britanije da donese zakon o zaštiti okoliša i iskoristi ovlasti u njemu da zabrani sav izvoz plastičnog otpada. Želi hitnu zabranu cjelokupnog izvoza plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, poput Malezije, te miješanog plastičnog otpada u zemlje OECD-a poput Turske.

Foto: Greenpeace UK