Stotine astronoma upozorilo je da bi se satelitske konstelacije poput Starlon mreže Elona Muska mogle imati veliki utjecaj na astronomiju i znanstvena istraživanja te napredak

Izvještaj radionice Satelitska konstelacija 1 (Satcon1) utvrdio je da će konstelacije Starlink satelita i njihova svjetlost iz temelja promijeniti optičku i infracrvenu astronomiju na zemlji te bi mogle utjecati na izgled noćnog neba za promatrače zvijezda širom svijeta. Istraživanje je okupilo više od 250 astronoma, satelitskih operatera i zagovornika tamnog neba kako bi bolje razumjeli astronomski utjecaj velikih satelita Starlink.

“Otkrivamo kako se najgori slučajevi dizajna Starlinka pokazuju kao izuzetno utjecajni i teško pogađaju brojne znanstvene programe”, navodi se u izvješću koje je objavljeno u utorak.

Elon Musk SpaceX planira lansirati više od 30 000 satelita Starlink kako bi se brzinski Internet proslijedio do Zemlje. U izvješću se upozorava da “samo Starlink može otprilike udvostručiti broj objekata u pokretu koji se nalaze u svemiru i koje obično oko može vidjeti”Opcije za smanjenje utjecaja uključuju “potamnjenje” reflektora, “održavati ih nisko”; “orijentirati ih da odražavaju manje sunčeve svjetlosti”, ali broj jedan na popisu bio je “uopće ih ne lansirati”. Ovo nije prvi put da je SpaceX optužen za ometanje pogleda na noćno nebo zahvaljujući rastućoj mreži satelita Starlink, koja trenutno broji oko 500. Rana lansiranja 2019. pokrenula su stotine svjedočenja o NLO-u zbog njihove neobične formacije, a neki astronomi uspoređuju ih s “nizom” svijetlih bisera”. Privatna svemirska tvrtka našla se na udaru kritika i prošlog mjeseca zbog ometanja pogleda na Komete Neowise dok je vršila svoje putovanje koji prolaze pored planeta Zemlje jednom u 6800 godina.

Fotografija: Brendan Smialowski/Getty Images