Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti iz Italije, Srbije, SAD-a i Velike Britanije

Što se to dogodilo na izborima u Italiji?

“Izbor Giorgie Meloni javni je podsjetnik da žene mogu biti jednako grozne kao i muškarci”, izjavila je politička kolumnistica The Guardiana Van Badham i izazvala popriličnu raspravu o trenutačnoj političkoj situaciji u Italiji, koja je vjerno ogledalo nove-stare političke struje koja je uzela povelik zamah u Europi.

Snažno skretanje zemlje udesno izazvalo je udarne valove diljem Europe nakon razdoblja stabilnosti u Italiji koju je vodio Mario Draghi, centristički tehnokrat koji je podnio ostavku na mjesto premijera u srpnju. Giorgia Meloni, buduća premijerka Italije, za razliku od njega pripada radikalnoj ultrakonzervativnoj stranci koja se diči očuvanjem “tradicionalne” zajednice, a izbjeglice povezuje s kriminalom i prostitucijom. Naširoko se u medijima najavljuje kao prva žena na tome mjestu ikada. Uz nju se, uz bok, nalazi i bivši premijer Silvio Berlusconi, kojeg je, podsjetimo, Vrhovni kasacijski sud osudio za poreznu prijevaru te mu je potvrđena četverogodišnja zatvorska kazna i dvije godine zabrane obnašanja javnih dužnosti. Kao što vidite, isteklo.

No, dolazi na vidjelo kako se Meloni ne može niti pokušati prikazivati kao umjerena desničarka – prema napisima, navodno je bila još tinejdžerica kada je hvalila talijanskog fašističkog vođu iz Drugog svjetskog rata Benita Mussolinija, i to u vrijeme kad su njezini vršnjaci bježali iz kuće da bi otišli na techno party ili lokalni koncert.

Meloni uspoređuju s novom britanskom konzervativnom premijerkom Liz Truss i Marine Le Pen, i opet se mnogi čude zašto opća podrška žena, koje su se eto borile za to da žene dođu na ovakve važne pozicije, sada izostaje. Možda zato što se, osim toga kojeg je roda, gledaju i politički stavovi, poput ravnopravnosti, jednakih ekonomskih prilika, a sigurno bi se poticalo i to da se javno progovara protiv diskriminacije ili potlačenih. Ne bi škodilo i da postoji nekakav stvarni plan za izbavljivanje građana i građanki iz beznadne situacije poput inflacije i da se oštro i nepokolebljivo osuđuje fašizam. Znate, sitnice.

Starlink će iranskim građanima omogućiti pristup internetu

Elon Musk je objavio da će aktivirati Starlink kao odgovor na tweet američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena koji je najavio izdavanje opće licence kako bi se iranskom narodu omogućio pristup digitalnim komunikacijama.

“Danas smo poduzeli akciju kako bismo unaprijedili slobodu interneta i slobodan protok informacija za iranski narod. Izdali smo opću licencu kako bismo im omogućili veći pristup digitalnim komunikacijama te se suprotstavili cenzuri iranske vlade”, rekao je tajnik Blinken.

Nakon što je Elon Musk sa SpaceX-om rasporedio Starlink po Ukrajini kako bi im omogućila internet, isto će se sada, sudeći po izjavi samoga Muska, učiniti i za Iran.

Podsjetimo, trenutno se u Iranu događaju masovni prosvjedi zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je policija za moral privela zbog nepropisnog nošenja marame. Iako nije imala zdravstvenih problema povezanih sa srcem, policija je rekla da je iznenada umrla od zatajenja srca. Riječ je o preko deset dana protesta koje institucije pokušavaju ugušiti i zabraniti.

Očevici su rekli da je pretučena i da je glavom udarila u bočni dio policijskog automobila. Ovo zajedno s procurjelim medicinskim snimkama sugeriralo je moždano krvarenje i moždani udar. Kao odgovor na njezinu smrt, diljem Irana održano je nekoliko prosvjeda velikih razmjera koji su dobili međunarodnu potporu svjetskih vođa, slavnih osoba i organizacija.

Iranska vlada stala je na stranu moralne policije i guši prosvjede, gađajući prosvjednike metalnim kuglicama i sačmama za ptice te upotrebljavajući suzavac i vodene topove. Vlada je također blokirala pristup mnogim aplikacijama uključujući Instagram i WhatsApp i ograničila pristup internetu kako bi spriječila prosvjednike da se organiziraju, a ono što se može vidjeti na društvenim mrežama, brojni mole da se druge države uključe u cijelu situaciju jer je policija navodno počela i ubijati svoje građane.

4-dnevni radni tjedan ne donosi gubitak produktivnosti, tvrde tvrtke

U šokantnom izvještaju tjedna, ispada da ljudi koji rade manje dana u tjednu i ne rade posao za tri osobe bolje funkcioniraju, produktivnije su i sretnije. Više od 70 kompanija u Britaniji prolazi kroz šestomjesečni eksperiment u kojem njihovi zaposlenici svaki tjedan dobivaju plaćeni slobodan dan.

I sad ide kvaka – većina kompanija koje sudjeluju u pilot programu četverodnevnog radnog tjedna u Britaniji izjavile su da nisu primijetile gubitak produktivnosti tijekom eksperimenta, a u nekim slučajevima su primijetile značajno poboljšanje, prema anketi sudionika objavljenoj u srijedu.

Gotovo na pola šestomjesečnog probnog razdoblja, u kojem zaposlenici u 73 tvrtke svaki tjedan dobivaju plaćeni slobodan dan, 35 od 41 tvrtke koje su odgovorile na anketu reklo je da će “vjerojatno” ili “izuzetno vjerojatno” razmotriti nastavak četverodnevnog radnog tjedna nakon završetka suđenja krajem studenog. Hm, kako volimo stalno gledati što rade druge države, čudno da se već ovo nije “uhvatilo” u nekim širim razmjerima. Valjda bude kroz deset godina. Dvadeset.

Prosvjed u Beogradu zbog intervjua sa serijskim silovateljem

Stotinjak građana okupilo se u srijedu oko 13 sati ispred redakcije Informera prosvjedujući zbog objave intervjua sa serijskim silovateljem koji je nedavno pušten na slobodu, i koji je privukao pozornost nakon što se stotine žena na društvenim mrežama aktiviralo da bi saznalo je li se vratio na svoj posao taksista.

Jedinstvena poruka prosvjeda je: „Želimo sigurnost, a ne strah“, a okupljeni sudionici prosvjeda tražili su zabranu lista Informer te zatražili odgovor institucija za sporni intervju, koji je apsolutno gnjusno i na ekskluzivan način objavio iskaze serijskog silovatelja. Točnije, ogromnim natpisom “MEGAEKSKLUZIVNO”, uz provokativan “klikbejt” naslov koji nije potrebno ponavljati.

Čak i da ne znamo da postoje generacije koja uči kako tretirati žene preko uputa Andrewa Tatea, kao i da postoji ogromna stigma žena koje prijavljuju silovanje te da takvi slučajevi rijetko dobiju prihvatljiv sudski epilog, ovo je jednostavno – previše.

S druge strane, glavni urednik “Informera” Dragan J. Vučićević objavu intervjua, kako prenose tamošnji mediji, opravdava da je riječ o “novinarskim motivima”, i dapače, izjasnio se u vlastitom članku/objašnjenju da se oni koji traže zabranu ne razumiju u novinarstvo. “Onda ne razumijete ni BBC, NBC, SKY ili USA Today. Motiv je novinarstvo, kao i u svim svjetskim medijima.”

Ispred zgrade redakcije nekoliko stotina prosvjednika se ipak ne slaže s ovim motivom, te je uzvikivalo “sram vas bilo” i “bando mediji”, uz transparente “Na nasilje se ne klikne, nasilje se kažnjava”, a okupilo ih se toliko da je i promet na Terezijama, gdje je Informer, na neko vrijeme bio zaustavljen.

Ovaj slučaj postavlja pitanje dokle idu mediji kad izvještavaju o nasilnicima, i kako funkcioniraju nadzorne mjere koje bi pratile bivše osuđivane silovatelje. I što, uostalom, jest etičko, moralno novinarstvo, i osnovna humanost te novinarski motiv, ako ga već ne razumiju ni sami novinari.

 

Foto: Antonio Masiello / Stringer