Svake srijede donosimo mali briefing važnih događanja taj tjedan iz područja politike i društva

Hrvatska među najsnažnijim rastom BDP-a u prvom tromjesečju

Najveći pad BDP-a na godišnjoj razini bilježio je u prvom tromjesečju Portugal, za 5,4 posto. Slijede Austrija i Španjolska s padom aktivnosti za 4,5 odnosno 4,3 posto. Hrvatska je među zemljama EU-a s najblažim padom aktivnosti, za 0,9 posto, a osim nas, najblaži pad bilježile su Belgija i Italija, za 0,6 odnosno 0,8 posto, a u skupini je i Finska gdje su aktivnosti smanjene jedan posto.

Također, Hrvatska se može pohvaliti i da je među zemljama s najsnažnijim rastom aktivnosti na tromjesečnoj razini, s 5,8-postotnim rastom aktivnosti u odnosu na prethodna tri mjeseca kada su porasle 4,1 posto.

Slijede Estonija i Grčka s rastom BDP-a od 4,8 odnosno 4,4 posto. Hrvatska je prošle godine bila jedna od država s najvećim padom BDP-a u Europskoj uniji, što je naravno bila posljedica krize uzrokovane Covidom-19, ali i potresom. Puno će toga još ovisiti o oporavku, no ove brojke su na razini EU-a povoljnije od procjena stručnjaka.

Učitelji nose suknje na nastavi kako bi dali podršku učeniku

Učitelji u Španjolskoj odijevaju suknje u sklopu prosvjeda širom zemlje nakon što je učenik bio prisiljen izostati s nastave i posjetiti psihologa zbog suknje u školu. U videozapisu objavljenom prošle godine na TikTok-u, 15-godišnji Mikel Gómez rekao je da je uklonjen iz nastave nakon što je nosio suknju kako bi podržao oslobađanje žena i dekonstruirao rodne norme.

U viralnom videu Gómez je rekao da je poslan psihologu koji ga je pitao je li transrodan i identificira li se kao žena. Gómez, koji se identificira kao muškarac, rekao je da su mu rekli da nosi hlače i da su ga roditelji kasnije kaznili za suknju.

Gómezov videozapis doveo je do prosvjeda diljem Španjolske, a stotine učenika su 4. studenoga prošle godine nosili suknje u školu, a otad je svaki 4. u mjesecu “Dan nošnje suknje u školu”, prenosi PinkNews.

Studenti, međutim, nisu bili sami, pridružili su im se nedavno i učitelji muškog roda u znak protesta, uključujući srednjoškolskog učitelja Josea Piñasa, koji je tweetao da je “trpio progon i uvrede zbog svoje seksualne orijentacije u srednjoj školi”. Pokret – #LaRopaNoTieneGenero – od tada samo raste.

Ranije ove godine, dva su učitelja, Manuel Ortega i Borja Velázquez iz osnovne škole Virgen de Sacedón u Valladolidu, odlučili nositi suknje u školu tijekom svibnja. “Škola koja obrazuje s poštovanjem, različitošću, dodatnim obrazovanjem i tolerancijom”, tvitao je osnovnoškolski učitelj Borja Velázquez. “Odjenite se kako želite!”. Sada sudjeluje više institucija, a studenti i učitelji forsiraju reforme kako bi osigurali da nitko ne bude kažnjen zbog svoje odjeće. Pomno pratimo nastavak ove inicijative.

Prosvjedi u Mađarskoj zbog kineskog sveučilišta

Tisuće Mađara, od kojih su neki držali transparente na kojima se proglašava “izdaja”, prosvjedovali su u subotu protiv planova kineskog sveučilišta Fudan da otvori kampus u Budimpešti. Liberalni protivnici nacionalističkog premijera Viktora Orbana optužuju ga za lobiranje za Kinu i strahuju da bi kampus mogao podrivati ​​kvalitetu visokog obrazovanja i pomoći Pekingu da poveća svoj utjecaj u Mađarskoj i Europskoj uniji.

Prosvjednici marširaju s plakatima tijekom demonstracija protiv planirane izgradnje kampusa kineskog sveučilišta Fudan 5. lipnja 2021. u Budimpešti, Mađarska. (Fot:o Janos Kummer / Getty Images)

“Ne slažem se s jačanjem feudalnih odnosa naše zemlje s Kinom”, izjavio je Patrik, 22-godišnji student koji nije želio dati svoje puno ime i prezime za jedan mađarski news-portal, na prosvjedu u glavnom gradu Mađarske. Rekao je kako bi se sredstva trebala koristiti “za poboljšanje vlastitih sveučilišta, umjesto za izgradnju kineskog”.

Vlada je u travnju potpisala sporazum sa sveučilištem Fudan sa sjedištem u Šangaju o izgradnji kampusa na mjestu u Budimpešti gdje je prethodno bilo planirano studentsko naselje za mađarske studente.Vlada je rekla da je Fudan institucija svjetske klase i da će kampus “omogućiti studentima da uče od najboljih”.

Novinska agencija MTI citirala je Tamasa Schandu, zamjenika ministra vlade, koji je rekao kako je subotnji prosvjed bio nepotreban i odbacuje “političku histeriju” na temelju neutemeljenih tračeva i medijskih izvještaja. Oporbeni političari i ekonomisti kritizirali su, kako kažu, visoke troškove projekta i nedostatak transparentnosti, a čak se i gradonačelnik Budimpešte protivi tom planu.

“Prodaju se smještaji mađarskih studenata i njihova budućnost na veliko, samo kako bi u zemlju mogao donijeti elitno sveučilište kineske diktature”, rekli su organizatori subotnjeg prosvjeda na Facebooku. Orban je uspostavio srdačne veze s Kinom, Rusijom i drugim neliberalnim vladama, istovremeno zatvarajući put zapadnim saveznicima ograničavajući neovisnost znanstvenih istraživanja, pravosuđa i medija.

Foto: Getty Images/Stringer via Getty Images