Kritike zbog predloženog francuskog zakona kojim se zabranjuje hidžab djeci su u porastu, a u porastu je i #HandsOffMyHijab na društvenim mrežama

Posljednjih se mjesec dana žustro raspravlja o jednoj od aktualnih prijedloga francuskog Senata – izmjena zakona koja će značiti zabranu nošenja hidžaba u javnim prostorima za osobe mlađe od 18 godina. Najnoviji prijedlozi dolaze u vrijeme kada Francuska pokušava provesti “anti-separatističke” zakone, čiji je cilj jačanje sekularnih vrijednosti zemlje. Prema zakonskim izmjenama, majkama će također biti onemogućeno nositi hidžab kada prate djecu u bazenima ili na školske izlete, a sve sa željom da žene ne budu u podređenom položaju u odnosu na muškarce. Još jedan amandman zabranio bi kupaći kostim koji pokriva tijelo poznat kao burqini na javnim bazenima i plažama. Prijedlog još jedino treba odobriti lokalna skupština, a predsjednik Emmanuel Macron još je ranije izjavio da hidžab nije u skladu s francuskim idealima, te da bi zabrana pokrivanja lica osnažila žene.

Iako se čini da su imali namjeru biti progresivni, i nadograditi odluku iz 2010. godine kad su kao prva zapadna država zabranili niqab (veo preko cijelog lica) u javnosti, odluka je dočekana s puno podignutih obrva. Blago rečeno. Ovaj je potez izazvao međunarodni bijes na društvenim mrežama pod hashtagom #HandsOffMyHijab, optužujući da zakon izdvaja francusko manjinsko muslimansko stanovništvo, i da njime dugoročno produbljuju islamofobiju u toj zemlji. Jedna od istaknutih objava bila je ona somalijske influencerice Rawdah Mohamed, koja je potanko u objavi objasnila da je ovim predloženim zakonom oduzeta sloboda vjere – i to samo muslimankama, jer francuski zakon ne utječe na žene drugih vjera koje također pokrivaju kosu, poput katoličkih časnih sestara. “Oslobođene” su isključivo žene jedne vjere. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rawdah 🕊 (@rawdis)

Amnesty International pridružio se kritikama i upozorio da je predloženi zakon “ozbiljan napad na prava i slobode u Francuskoj”. A pomalo je ironično i to da su u kolovozu 2020. francuske vlasti proglasile obveznim da ljudi počnu nositi masku u raznim dijelovima zemlje, koja pokriva isti dio lica kao i 10 godina zabranjeni niqab, zbog Covid-19, dok niqab i dalje ostaje zabranjen i kršenje se kažnjava novčanom kaznom, dok se istovremeno kažnjava i nenošenje maski preko istog dijela lica. Još jedna čudna usporedba je i ta da mlade osobe iznad 15 u Francuskoj mogu dati pristanak na seks, no do 18. godine trebaju čekati da bi odlučile o tome hoće li na sebe staviti hidžab. 

Sve u svemu, mržnja je zarazna, pa je važno poduzeti mjere protiv mržnje kako bi se zaustavilo i spriječilo njezino širenje. No, ovaj potez ne djeluje kao dio te borbe.

Photo by MuiZur / Unsplash