Rijeke u kojima su populacije riba uspjele izbjeći ozbiljnu štetu uzrokovanu ljudskim aktivnostima čine samo 14% područja svjetskog riječnog bazena, prema najopsežnijoj studiji do sada.

Znanstvenici su otkrili da je biološka raznolikost više od polovice rijeka duboko pogođena, a velike ribe poput jesetre zamijenjene su invazivnim vrstama poput soma i azijskih šarana. Krivo je i onečišćenje, brane, prekomjerni ribolov, navodnjavanje farmi i porast temperature zbog klimatske krize. Najgore pogođene regije su zapadna Europa i Sjeverna Amerika, gdje velike i bogate populacije znače da je utjecaj ljudi na rijeke najveći, kao na primjer s Temzom u Velikoj Britaniji i Mississippijem u SAD-u.

Rijeke i jezera vitalni su ekosustavi. Pokrivaju manje od 1% površine planeta, ali njihovih 17 000 vrsta riba predstavljaju četvrtinu svih kralježnjaka, kao i opskrbu hranom milijunima ljudi. Za opskrbu čistom vodom potrebne su i zdrave rijeke. Druga nedavna istraživanja pokazala su da su globalne populacije riječnih migratornih riba uspjele preživjeti za “katastrofalnih” 76% od 1970. godine, s padom od 93% u Europi. Najveće riječne životinje prošle su najgore, a neki poput divovskog soma Mekong bili su na rubu izumiranja. Analiza iz 2019. utvrdila je da je samo trećina velikih svjetskih rijeka ostala slobodno teći, zbog udara brana.

Foto: Jon Flobrant/Unsplash