Svi smo se pitali kad će nas Spike Jonze počastiti novim remek-djelom jer njegov posljednji film „Her“ bio je baš to. I čini se nakon deset godina Spike Jonze je ponovno zasukao rukave.

Od svog debija, “Biti John Malkovich” iz 1999., Jonze je režirao samo četiri filma u 24 godine. Taj niz „povremenih“ filmova vjerojatno će se nastaviti, ali ne bez da se Jonze upusti u pothvat zvan Netflix. Seriju na kojoj redatelj trenutno radi ima planirane dvije sezone i opisuje se kao “znanstveno-fantastični ep”, s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi. Jesensko snimanje bilo je planirano prije nego što je štrajk usporio stvari.

Spike Jonze zapravo razvija ovu priču već nekoliko godina i u fazi je pretprodukcije od 2022. Prošlog srpnja obznanjeno je da je Jonze spreman režirati ambiciozni projekt za Netflix, a otada u tišini radi na raskošnoj seriji koju kritičari s nestrpljenjem očekuju. Također, Jonze trenutno čeka da završi štrajk prije nego što krene u produkciju, a priča se i da je ovo Phoenixov sljedeći projekt. Nije bitno o čemu se radi niti u kojem je formatu ispričana, ali ako je Jonzeu dat veliki proračun da svoju divlju viziju izrazi na ekranu, onda je to više nego dovoljno da ovaj uradak bude visoko na listi  prioriteta za gledanje za 2024. Ranije ove godine, Daniel Richtman je izvijestio da Jonze radi na još jednom Netflixovom projektu odnosno animiranoj seriji. Nisu otkriveni još nikakvi daljnji detalji, ali rečeno je da bi se mogao temeljiti na albumu “The Suburbs”,  benda Arcade Fire.

Kao što je spomenuto, Jonze je režirao samo četiri filma u svojoj filmskoj karijeri: “Being John Malkovich” iz 1999., “Adaptation” iz 2002., “Where the Wild Things Are” iz 2009. i “Her” iz 2013. Dakle, čini se da je Jonze pronašao kreativnu slobodu koju želi putem Netflixa. Mnogo poznatih redatelja radi upravo to, a studiji su oprezni kao i uvijek u financiranju filmova s kojima preuzimaju rizik.