Otok Rùm se nalazi na zapadu Škotske s pogledom na Atlantik, južno od najvećeg otoka Skye koji pripada arhipelagu Unutrašnji Hebridi. Moramo priznati da prije ove vijesti nismo baš bili upoznati s geografijom ovog osamljenog škotskog dragulja.

No, kada smo pročitali da su vlasti pokrenule akciju kojom žele privući nove stanovnike na ovaj udaljeni otok, zainteresirali smo se.

Rùm je od većeg otoka Skye udaljen par kilometara širokog kanala, a s obzirom na to da je otok vulkanskog porijekla, ima oblik gotovo pravilnog stošca. Najviši vrh otoka je Askival koji ima 812 m i nalazi se točno u sredini. Otok je dugačak 12 km, a na najširem mjestu ima 10 km dok njegova ukupna površina iznosi 10,463 kilometara kvadratnih. Iako ga nazivaju idiličnim otokom, dolazimo do, za ovu priču, ključnog podatka da trenutno broji svega 40 stalnih stanovnika. Prednost njegove slabe naseljenosti je neobično dobro očuvana priroda stoga je još 1957. proglašen rezervatom prirode. Na Rùmu se nalazi i Istraživački centar za zaštitu prirode, specijaliziran za istraživanja na polju botanike, geologije te proučavanja tamošnjih jelena, divljih koza, krava i ponija.

Sve su ovo prilično dobri razlozi zašto bi netko možda osjetio potrebu preseliti u novu zajednicu koja bi ga dočekala objeručke. Naime, trenutno su u izgradnji četiri eko kuće na otoku koje se planiraju dati novim stanovnicima otoka na korištenje. Poslovi poput čuvanja djece, održavanja domaćinstava, poljoprivrede, ribolova ili planinskog turizma nude se odmah po dolasku.

Vlasti su odlučile da tako žele privući ljude, pogotovo mlade obitelji koje mogu pridonijeti rastu i razvoju zajednice koja se trenutno gasi. S obzirom na situaciju s koronavirusom , možda ideja o izoliranom otoku i nije tako loša.

Više informacija kako preseliti na škotski otok potražite na njihovoj službenoj stranici.

 

Foto: Unsplash