Ako ste razmišljali  što biste mogli danas pogledati, imamo jednu ‘vruću’ ideju! NASA je ovaj tjedan objavila video iz svoje istraživačke kolekcije na kojem je radila punih deset godina.

NASA je prije nekoliko dana objavila očaravajuću timelapse snimku sunca koja objedinjava cijeli solarni ciklus u sat vremena video projekcije. Korišteni su slikovni prikazi sunca snimljeni svakih sat, neprekidno, tijekom cijelog desetljeća. NASA-in opservatorij za solarnu dinamiku prikupio je 425 milijuna sunčevih fotografija visoke rezolucije, od njegovog lansiranja u veljači 2010. pa sve do lipnja ove godine, koje su sada montirane u jednosatni video.

Dok je 20 milijuna gigabajta slikovnih podataka snimljenih tijekom desetljeća pridonijelo „bezbroj novih otkrića o djelovanju“ sunca, kako je izjavila NASA ovom prilikom, slike su sada raspoređene u 61-minutni videozapis koji prikazuje događaje koji uključuju tranzite planeta i erupcije. Film prikazuje velike promjene koje Sunce prolazi za vrijeme solarnog ciklusa u kojem se sjeverni i južni pol Sunca okreću te pojavu sunčevih pjega kao rezultat izmjene plinova magnetskog polja zvijezde.