Utjecaj pandemije Covid-19 na kopnu nam je svima prilično jasan, a istraživanja su se posljednjih godinu dana intenzivno proširila i na život u morima. Obzirom da se svijet prisilno ‘utišao’ po pitanju industrija, prometa, proizvodnje i trgovine, posljedice su posebno vidljive u svjetskim oceanima i morima.

Na nedavno održanoj online konferenciji Američke geofizičke unije, pet je istraživača raspravljalo o svojim preliminarnim nalazima studija. Smanjenje aktivnosti pružilo je istraživačima neviđenu šansu da prouče što se događa kad naša normalno bučna mora utihnu. Istraživanja pokazuju i do koje se mjere tišina proširila oceanima te kako to utječe na divlje životinje. Sva ova aktualna saznanja mogla bi pomoći u donošenju odluka o onečišćenju podvodnom bukom.

U Nacionalnom parku Glacier Bay na Aljasci, znanstvenici proučavaju razinu zvuka pomoću hidrofona odnosno podvodnih mikrofona koje su postavili u cijelom zaljevu. Kitovi se u tom području obično moraju boriti s industrijskom bukom kako bi komunicirali, pa u skladu s tim mijenjaju svoje intonacije, baš kao što bismo i mi ljudi govorili glasnije da nas okružuje buka. Zbog svih ograničenja koje je donio Covid-19 zabilježeno je da se srednja dnevna razina zvuka smanjila za 50% tijekom 2020. godine jer na to područje dolazi manje rekreativnih putovanja, krstarica, manje se promatraju kitovi i voze helikopteri. Kao rezultat toga, grbavi kitovi su viđeni kako se druže u mnogo širim dijelovima zaljeva Glacier Bay.

Ana Širović, izvanredna profesorica morske biologije sa sveučilišta Texas A&M u Galvestonu, proučava druge vrste morskih životinja poput škampa koji svojim kliještima ispuštaju zvukove pucketanja kako bi komunicirali. Njezina se znanstvena proučavanja provode u Meksičkom zaljevu gdje industrija fosilnih goriva proizvodi puno glasnih seizmičkih istraživanja. Usred pandemije velik dio tih aktivnosti se zaustavio. Ovim povodom je izjavila kako se nada da će njezino istraživanje utvrditi kako je smanjenje onečišćenja bukom promijenilo ponašanje ovih vrsta.

Foto: Unsplash