Znanstvenici u Finskoj neumorno su se bavili eksperimentalnim projektom u sklopu kojeg su trenirali pse za otkrivanje virusa COVID-19 kod ljudi.

Prvi rezultati tog gorućeg projekta su stigli i, kako su objavili, izgledaju obećavajuće. Naime, tri psa pod imenom Kössi, ET i Miina, su u zračnoj luci Helsinki-Vantaa od kraja rujna ponjušili 2200 putnika koji su doputovali u zemlju, a na njih 0,6 posto uspješno su otkrili koronavirus. Eksperiment će se nastaviti provoditi do prosinca, ali i ovi prvi rezultati su potvrđeni kao uglavnom sukladni stopi otkrivanja testovima PCR, koji se također provode među putnicima dragovoljcima po dolasku.

Besplatno testiranje putem psećeg njuha na finskom aerodromu provodi se tako da putnik prijeđe maramicom preko kože koju pas zatim ponjuši. U slučaju da je uzorak negativan, pas se ne zadržava kod maramice. Paralelno s tim testovima vrše se i uobičajeni PCR testovi. Rezultati istraživanja sve više pokazuju kako psi mogu otkriti virus COVID-19 uz gotovo 100 postotnu preciznost i do pet dana prije nego PCR testom.

 

Foto: Unsplash