Muškarci provode više vremena sa svojom djecom, a tvrtke vide ekonomske koristi fleksibilnog rada

Godina 2020. mogla bi proizvesti najdublji pomak u podjeli roditeljskih uloga od drugog svjetskog rata, slažu se stručnjaci i osobe na rukovodećim pozicijama. Nedavno istraživanje pokazalo je to da, iako su žene tijekom prvog lockdowna podnijele najveći teret dodatne skrbi o djeci i na njih nesrazmjerno utječu ekonomski padovi, zabilježen je i ogroman porast broja sati koje muškarci provode s djecom. To bi moglo dovesti do trajne ponovne procjene vrijednosti očinstva i promjene u obrascima rada, prema Ann Francke, izvršnoj direktorici londonskog Instituta za ovlašteni menadžment (CMI). “Poslovni čelnici iz prve su ruke vidjeli što žongliranje poslovnim i obiteljskim životom podrazumijeva i da oba roditelja trebaju biti ovlaštena za to”, objasnila je. Prelazak na kućni rad natjerao je poslovne čelnike da shvate da fleksibilan rad može koristiti svim zaposlenicima, kao i uštedjeti novac.

“Očevi su vitalni za unapređivanje rodne ravnopravnosti majki”, dodala je. “Bez napretka za očeve kod kuće ne može biti napretka za majke na poslu, one su dvije strane iste medalje.”

U svibnju je Ured za nacionalnu statistiku otkrio da je prvi lockdown doveo do 58 % povećanja brige o djeci koju su preuzimali muškarci, čije se radno vrijeme smanjivalo za jedan sat i 37 minuta dnevno.

Dok su žene još uvijek uglavnom brinule o djeci, jaz u rodnoj skrbi smanjio se. Kako prenosi Guardian, u 2015. godini muškarci su provodili 39 % vremena koje su žene provodile na brigu o djeci, u usporedbi sa 64 % tijekom lockdowna. To bi moglo dovesti do najdublje promjene u rodnim ulogama od poslijeratnog razdoblja, objasnila je Adrienne Burgess, izvršna direktorica britanskog Instituta za očinstvo.

„Istraživanje nam govori da kada se dogodi društveni pokret, kriza često ubrzava isti. Primjerice, prije Drugog svjetskog rata žene su se postupno useljavale na radno mjesto i rat je to pogurao – i mislim da svjedočimo sličnom razmišljanju u sudjelovanju muškaraca u brizi o djeci.”

Kad je riječ o aktivnom sudjelovanju očeva u odgoju djece, brojne zemlje počele su prilagođavati zakone i produživati roditeljski dopust. Nedavno je to napravila i Francuska, što je bio odgovor na to da čak 80 posto Francuza i Francuskinja smatra kako je dosadašnje trajanje dopusta za očeve bilo prekratko, a poslodavci koji očevima odbiju omogućiti obavezni dio dopusta bit će kažnjeni s do 7500 eura. Portugal, na primjer, ima 25 dana uz punu plaću, Italija sedam, a Španjolska čak 12 tjedana uz punu plaću. Kod nas je, prema posljednjim promjenama, za vrijeme korištenja prava na roditeljski dopust koji koristi zaposleni ili samozaposleni roditelj naknada plaće za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj, ili prvih osam mjeseci ako to pravo koriste oba roditelja, iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće. A koriste li ga i što bi nam mogla eventualno donijeti sljedeća godina, možete pročitati i u aktualnom, tiskanom izdanju Grazije.

 

Fotografija: Unsplash