“We Are Lady Parts” komični sitcom zgrabio je sve klišeje o ženama u hidžabu koje su pokorne ili potlačene i šutnuo ih brzinom udarca bubnja

Ako upalite “play” na novi britanski Tv show “We Are Lady Parts”, primijetit ćete da započinje prikazom muslimanskog života koji u početku izgleda slično onima koje smo već vidjeli u filmu i na televiziji. Mogli biste čak pomisliti “Joj, evo ga opet”, no strpite se doslovno pet minuta jer je zapravo riječ o potpuno ženskom muslimanskom punk bendu u Velikoj Britaniji koji crpi inspiraciju iz bogate i raznolike kolekcije kultura u Londonu, dok istovremeno previre po odnosima, prijateljstvu i kulturološkim razlikama.

Mlada žena u Londonu po imenu Amina Hussain (koju utjelovljuje Anjana Vasan) sjedi na trosjedu, stisnuta između majke i oca dok razgovara s potencijalnim udvaračem, a uz njega su tu i njegovi roditelji. Amina se trudi izgledati kao tradicionalni materijal za brak jer želi “dobiti” zaručnika zato što ima osjećaj pritiska zbog svoje zaručene najbolje prijateljice Noor (Aiysha Hart), koja je uvjerena da njezino samopouzdanje uvjetuje hoće li si uspjeti pronađi muža. Njezinim je roditeljima, vrlo je jasno odmah na početku, potpuno svejedno hoće li se njihova kći koja završava doktorat u mikrobiologiji ikada udati. I tu kreće subverzivna zabava.

“Lady Parts” je zapravo naziv punk benda koji žele osvojiti prvo mjesto na natjecanju zvanom Sound Smash. Sitcom vrvi fora i grubljim glazbenim brojevima, pomalo anarhičnim, uvijek šarmantnim i s girl-power, Pussy Riot osjećajem, i kao da žele redefinirati klasične singlove koje u pravilu producira tvornica Disneya. A da su uspjeli biti i smiješni, jesu – recimo da se jedna pjesma u prijevodu naziva “Voldemort pod mojim šalom na glavi”.

Ipak, ono što “We Are Lady Parts” najviše kritiku podsjeća je na seriju “Fleabag”. Iako se subjekti i likovi u ovim britanskim serijama znatno razilaze, ima jednostavnost romantične komedije, zabavu koja ne ulazi u zamku neozbiljne i odlučan ženski stav koji će preispitati i vaše najskrovitije stereotipizacije.

Na primjer, Momtaza (Lucie Shorthouse), menadžerica punk benda, uvijek je uvijena nikabom koji prikriva sve osim očiju, istovremeno nosi narukvice sa šiljcima, rukavice bez prstiju i puši vape kroz veo.

Na Rotten Tomatoesu serija ima stopostotnu ocjenu na temelju 27 kritičara s prosječnom ocjenom 7,82 od 10. Kritički konsenzus glasi: “Zarazna energija, sjajne pjesme i magnetska postava spajaju se potresnu komediju koja je podjednako subverzivna koliko i urnebesna.”

Ono što je možda najzanimljivije i što je osvojilo kritiku i publiku je slojevitost svakog lika. Činjenica je da je riječ o punk feministkinjama, isto kao što je nepobitno da su sve aktivne u prakticiranju svoje vjere. Osim što će vas zabaviti i pružiti vam lekciju o stereotipima i privilegiji, natjerat će vas da u budućnosti preispitate tuđe i vlastite granice karaktera.

Foto: PR