Prvo što primijetimo na osobi jest lice. Iako su se ideali ljepote mijenjali kroz povijest, oviseći o kulturi i podneblju, uvijek nas je privlačila simetrija lica: dužina nosa, pozicija brade, obrva i očiju u zlatnom omjeru te senzualne usne koje mame na poljubac. 

Upravo je želja za sočnim, punim usnama koje simboliziraju mladost, vitalnost, senzualnost i seksepil jedan od glavnih razloga zbog kojeg suvremene žene hrle kod plastičnih kirurga. Nerijetko dolaze sa slikama poznatih osoba i zahtjevom da im se naprave upravo takve, ne razmišljajući o tome kako izgled vara i da ne stoji svima sve. Kamera i fotoaparat vole velike, pune usne koje uglavnom izgledaju dobro na snimci i na fotografijama, no na licu obične žene i u svakodnevnim prilikama izgledaju umjetno i potpuno neprirodno, a usudila bih se reći, riskirajući neodobravanje da često izgledaju vulgarno.

Usne imaju važnu ulogu u našem životu. Osim što bez njih ne bi bilo ljubljenja, ne bi bilo ni govorenja, ni jedenja. Ne bi bilo šaputanja, zviždanja ni puhanja svjećice na rođendanskoj torti. U usnicama se nalazi velik broj živčanih završetaka koji nam pomažu otkriti je li nešto vruće ili hladno. Koža na usnicama puno je tanja od kože na ostalim dijelovima tijela i sastoji se od svega tri do pet slojeva za razliku od ostalih dijelova tijela, gdje može biti do 16 slojeva. Tanja koža znači da se krv ispod nje bolje vidi, što usnama daje crvenu boju, a to je jače izraženo kod ljudi svjetlije kože. No upravo ih to što su tanje čini osjetljivima i podložnijima oštećenjima. Lako se isušuju i pucaju. Nisu suhe i ispucane usne samo estetski problem, često upućuju na nedostatak određenih nutrijenata, dehidraciju ili ekcem. Iznenadna suhoća usana i pucanje u kutovima ukazuje na nedostatak vitamina i minerala u organizmu. Najčešće se radi o nedostatku željeza, cinka, B3 ili B6 vitamina. Problemi s usnicama, također mogu biti povezani s alergijama ili biti nuspojava uzimanja određenih lijekova. Ako postanu blijede, to je jedan od prvih znakova anemije. 

Usne su osjetljiv i nježan dio tijela. Koža usana nije nalik nijednom drugom dijelu kože. Zamislite ih kao spužvu – kad su izložene hidrataciji, upijaju vodu i njihov volumen se poveća, a kad su dehidrirane, osuše se i stisnu. Na takvim usnama se ni ruž, ni sjajilo ne zadržavaju, niti ih ne čine lijepima. Još je gore to što ispucane usne mogu biti bolne i krvariti, a to povećava rizik od infekcija. Imate li naviku lizanja ili grickanja usnica, suzdržite se jer će ih slina zbog svoje kiselosti samo dodatno isušivati. Lizanje usana stvara zatvoreni krug dehidracije – slina isparava, a vlaga s usana nestaje čineći ih sušim nego prije. Ubrzo se grubi i suhi gornji sloj kože odvaja od vlažnog sloja ispod njega pa usne postaju suhe i pucaju. Vjetar, hladnoća, sunce, snijeg, grijanje i klima-uređaji mogu dodatno isušiti usne jer im nedostaju vlastita prirodna ulja koja bi ih štitila. Najbolja prevencija sastoji se u hidrataciji, odnosno pijte dovoljnu količinu vode i zaštitite usne od UV zračenja. Balzam za usne pruža zaštitni sloj koji bi u idealnoj situaciji usne trebale dobiti od prirodnih, zaštitnih ulja koje izlučuje koža. Pomažu spriječiti isparavanje vlage i zaštititi usne od vjetra i sunca te drugih štetnih vanjskih faktora. 

Kozmetička industrija izbacuje sve više tretmana za njegu osjetljive kože usana. Jedan od najmodernijih tretmana koji, osim njege i dubinske hidratacije, na prirodan način daje i efekt blagog povećanja usnica s ciljem isticanja prirodnog oblika usana jest Enpitsu microneedling. Radi se o profesionalnoj njezi usana i minimalno invazivnoj tehnici kojom izazivamo mikrotraume u koži i potičemo procese proizvodnje fibroblasta, a samim time kolagena i elastina. Klinički je potvrđeno da se tretmanom razina kolagena povećava do 10 puta. Kako to izgleda u salonu?

Tretman započinje enzimskim pilingom za usne, nakon čega se postupkom mezoterapije, pomoću posebno dizajnirane, elektronski kontrolirane “olovke” Enpitsu, koja na vrhu ima 36 sterilnih, titanovih mikro-iglica, u područje usana, “pušačkih bora” te područje nazolabijalnih bora unosi poseban koktel kreiran upravo za ovaj tretman. Radi se o 3,5 % hijaluronske kiseline, vitaminskom koktelu, depigmentacijskom koktelu, firming koktelu za zatezanje, age-kill koktelu za ekspresivne bore (zamjena za botoks) i kolagenskom koktelu. Tretman je u potpunosti bezbolan, s tek blagim osjećajem žarenja, a završava nanošenjem maske za usne i lip balzamom. Za dugotrajne rezultate preporučuje se napraviti četiri tretmana svakih sedam dana.

I da zaključimo – svaka pora na koži, oblik jagodica, dužina trepavica, oblik obrva, svaki dio našeg lica, a posebno osmijeh jedinstven je i čini naš identitet. Nježno istaknite ono najbolje na sebi, a prikrijte male nedostatke i puno se smijte. Uvijek smo nekome lijepi i uvijek nekome nismo lijepi.