Svi oni koju su isprobali jedrenje, složit će se s nama da je riječ o jedinstvenom iskustvu koje će maksimalno obogatiti vaše vrijeme provedeno na moru. Međutim, idete li prvi put, bitno je znati nekoliko korisnih savjeta kako bi cijela avantura protekla bez nepotrebnih poteškoća.

Što spakirati za jedrilicu?

Što se tiče odjeće i obuće, preporuka je nositi lagane i udobne komade koji ne zauzimaju puno prostora te su jednostavni za održavanje. To znači da ovaj put preskačemo voluminozne haljine ili materijale koji se trebaju glačati jer na jedrilici vlada sportska estetika. Međutim, osim klasične ljetne odjeće (kratke hlače, topovi, badići, kratke suknje i slično), ne zaboravite na nekoliko komada tople odjeće. To znači da morate ponijeti dvije do tri hoodiece, vjetrovke i duge tajice jer tijekom večernjih sati na jedrilici može biti hladno.

Isto tako, iako ćete većinu dana biti u badiću, ne zaboravite ponijeti dovoljne količine donjeg rublja i čarapa, a što se tiče obuće, iskusni jedriličari preporučuju obuću koja ne ostavlja tragove, poput čistih tenisica ili brodarica koje će biti udobne za nošenje i sigurne za hodanje po mokrim površinama broda. Japanke ili trendi natikače također spakirajte, ali ostavite za nošenje po obalnim dijelovima kada pristanete s jedrilicom.

Nadalje, ne zaboravite niti na detalje koji vas čuvaju od sunca, poput kapi i šešira te birajte one koji se mogu pričvrstiti za glavu kako ne bi odletjeli. Međutim, budući da je ovo čest scenarij, opremite se s nekoliko komada.

Kozmetička torbica

Ono što nikako ne smijete zaboraviti jesu proizvodi za zaštitu od sunca, a osim toga, ponesite sve što i inače koristite, ali imajte na umu da su brodske kupaonice nerijetko male i nespretne pa dobro isplanirajte što vam od beauty proizvoda i šminke doista treba. Isto tako, imajte i mini torbicu sa svim medicinskim potrepštinama – lijekovi protiv bolova, lijekovi protiv povraćanja te osnovna prva pomoć u koju se ubrajaju flasteri, antiseptici i slično.

Pravila ponašanja na jedrilici

Kad se nađete na jedrilici, slušanje skipera od iznimne je važnosti. Naime, skiper je odgovoran za sigurnost svih putnika i za navigaciju te ima iskustvo i znanje potrebno za upravljanje brodom u raznim situacijama. Pridržavamje njegovih uputa i preporuka ključno je za sigurno i ugodno putovanje, a također – fleksibilnost i prilagodljivost neophodni su za suživot na jedrilici. Prostor je ograničen i uvjeti su često izazovniji nego kod kuće ili u hotelu, stoga je važno biti susretljiv.

Nadalje, iskoristite svaki dio prostora koji imate na raspolaganju te organizirajte svoje stvari na način koji omogućuje lakoću kretanja i udobnost. Osim toga, razmislite i o praktičnim rješenjima kao što su višenamjenski predmeti koji vam mogu pomoći u održavanju reda.

A što je s hranom i vodom?

Hrana i voda na jedrilici zahtijevaju pažljivo planiranje kako bi se osigurala dovoljna količina tijekom cijelog putovanja. S obzirom na ograničen prostor za skladištenje, preporučuje se planiranje obroka unaprijed i odabir namirnica koje se lako čuvaju i pripremaju. Primjerice, konzervirana hrana, tjestenina, riža, sušeno voće i orašasti plodovi odličan su izbor jer imaju dugi vijek trajanja i ne zahtijevaju posebne uvjete skladištenja. Voda je ključna i treba je uvijek imati u dovoljnim količinama, stoga je važno redovito provjeravati zalihe i nadopunjavati ih kad god je to moguće. Osim pitke vode, potrebno je osigurati i dovoljno vode za kuhanje i osobnu higijenu.

Dodatni savjeti za jedrenje uključuju održavanje dobre komunikacije s ostatkom posade i aktivno sudjelovanje u poslovima na brodu, što može uključivati kuhanje, čišćenje i pomaganje pri jedrenju. Također, važno je biti svjestan okoliša u kojem se nalazite – pazite na očuvanje morskog svijeta te ne bacajte otpad u more.

Naravno, prilikom organizacije i finalizacije jedrenja, organizator će vam dati konkretne upute za određenu jedrilicu kao i one općenite, stoga uz naš mini vodič, možete biti sigurni da je pred vama jedrenje iz snova koje će ljeto učiniti još boljim!

Foto: Instagram, Pexels