Prvi plutajući grad na svijetu trebao bi se graditi na obali Južne Koreje, a dobio je zeleno svjetlo od UN-Habitata i Metropolitanskog grada Busana

Stvarno nam dođe da sve što u posljednje vrijeme vidimo uspoređujemo s SF-ovima, ali kad je zaista tako, nemojte nam zamjeriti! Evo, još jedan projekt koji nas je odmah asocirao upravo na to.

Prvi plutajući grad, scena

OCEANIX, ambiciozni koncept plutajućeg grada, dobio je zeleno svjetlo od UN-Habitata i Metropolitanskog grada Busana i počet će se graditi već sljedeće godine. Projektno rješenje leži u prilagodbi brzom rastu stanovništva, zbog čega su obalni gradovi pribjegli ispunjavanju oceana pijeskom kako bi stvorili novo zemljište, uništavajući delikatna morska staništa i raseljavajući njegove stanovnike.

Prvi plutajući grad, ispod površine

Ti isti gradovi mogli bi biti djelomično potopljeni u sljedećem desetljeću zbog brzog rasta razine mora. Ovaj modularni dizajn plutajućeg grada pruža svojevrsno rješenje za ove probleme, uvodeći plutajuće zajednice s nultom energijom koje ljudima omogućuju održivi život s oceanom.

Plutajući grad će biti poprilično impozantan, sastoji se od četvrti od 2 hektara s 300 stanovnika, koja se spajaju u sela od 1.650 stanovnika koja se zatim povećavaju i transformiraju u održive gradove. Stanovnici će moći lako prošetati ili brodom kroz grad koji će uključivati ​​rezidencije kao i javni trg, umjetničke instalacije, tržnice, sportske klubove, škole i još mnogo toga.

Prvi plutajući grad, scena

Za grad se također smatra da može izdržati i najgore prirodne katastrofe poput tsunamija i uragana. Sve strukture bit će ispod sedam katova visine kako bi se stvorilo nisko težište, a platforme su izgrađene od materijala lokalnog porijekla, uključujući „brzo rastući bambus koji ima šest puta veću vlačnu čvrstoću od čelika, negativan ugljični otisak i može se uzgajati na samim kvartovima.”

Prvi plutajući grad, scena

“9 od 10 najvećih svjetskih gradova bit će izloženo porastu mora do 2050. More je naša sudbina – to može biti i naša budućnost”, rekao je osnivač BIG-a Bjarke Ingels u izjavi.

Ovaj tim je trenutno u pregovorima s drugim zemljama za slične projekte, što možda znači da nećemo morati na Mars, ili?

 

Foto: Bjarke ingels Group