Svakoga tjedna donosimo pregled vijesti iz područja politike i društva, a ovaj put stižu novosti o inflaciji, klimatskoj krizi i zanimljivoj borbi tinejdžera i multimilijardera

Godišnja inflacija u eurozoni na početku godine premašila pet posto

Evo jednih očekivanih, ali i dalje zabrinjavajućih vijesti. Godišnja inflacija u eurozoni u siječnju je dodatno ubrzala, dosegnuvši novu rekordnu razinu iznad pet posto, poduprta kontinuirano snažnim rastom cijene energenata, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.

Godišnja inflacija, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), u siječnju je iznosila 5,1 posto, premašivši dosadašnji rekord iz prosinca 2021. za 0,1 postotni bod, izračunao je Eurostat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurostat (@eu_eurostat)

U siječnju 2021., na početku druge godine pandemije, iznosila je 0,9 posto. Na mjesečnoj su razini potrošačke cijene u zemljama koje koriste zajedničku europsku valutu porasle 0,3 posto, neznatno usporivši u odnosu na prosinac.

Najveći doprinos povećanju stope inflacije pružili su i na početku 2020. energenti, sa skokom cijena u odnosu na prošlogodišnji siječanj za 28,6 posto, nakon gotovo 26-postotnog rasta u mjesecu ranije. Na mjesečnoj razini poskupili su čak šest posto.

I rast cijena svježe hrane ubrzao je na godišnjoj razini, na 5,2 posto, sa 4,7 posto u prosincu. U odnosu na mjesec ranije skuplja je 1,7 posto. Sve te promjene primjećujemo i mi, a pitanje je kako će, uz poskupljenja i plina te prelaska na euro, situacija izgledati sljedeće godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurostat (@eu_eurostat)

Ledeni pokrivač Grenlanda gubi dovoljno vode u 20 godina da pokrije SAD

Ogroman ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je dovoljno leda u posljednjih 20 godina da potopi cijeli SAD sve u pola metra vode, prema podacima koje su ovaj tjedan objavili danski istraživači.

Otkako su mjerenja započela 2002. godine, ledeni pokrivač Grenlanda izgubio je oko 4700 milijardi tona leda, rekao je Polar Portal, zajednički projekt koji uključuje nekoliko danskih arktičkih istraživačkih instituta.

Otapanje leda s Grenlanda trenutno je glavni čimbenik porasta Zemljinih oceana i ledenjaci se sada povlače šest do sedam puta brže nego prije 25 godina, a prema klimatskim znanstvenicima, ledena ploča Grenlanda sadrži dovoljno vode da podignu oceane za više od sedam metara, a ledena ploča na Antarktiku sadrži dovoljno za uspon od gotovo 50 metara. Pa onda izračunajte što bi to sve, nažalost, moglo značiti.

Tinejdžer se ‘proslavio’ svađom s Muskom jer je ustanovio kako pratiti njegov privatni avion

Tinejdžer koji prati privatni avion Elona Muska traži 50.000 dolara za gašenje svoga Twitter profila koji objavljuje lokaciju najbogatijeg čovjeka na svijetu. 19-godišnjak je, naime, stvorio bot koji dojavljuje kamo se kreće Muskov avion, a Musk je tražio da se cijeli profil izbriše iz sigurnosnih razloga i odlučio mu ponuditi 5000 dolara.

No, Jack Sweeney, spretan i očito vrlo inteligentan mladić, odlučio je tražiti ga pedeset tisuća dolara kako bi si mogao platiti školovanje i kupiti automobil.

Musk je zaključio da ga “mali” ucjenjuje i odbio nastaviti dalje pregovarati, no cijela je priča privukla pozornost javnosti, kao njegov Twitter profil kojem možda nitko ne bi toliko niti pridavao pažnju. Tinejdžer je čak javno savjetovao Muska kako da poboljša sigurnost, no i dalje ga je uspio nastaviti pratiti, tako da je poprilično fascinantno da nadmudruje ne samo njega, nego vjerojatno cijelu vojsku stručnjaka i stručnjakinja.

Tinejdžer je u međuvremenu zbog svoje kreativnosti dobio i poslovnu ponudu, i to od privatne čarter kompanije Stratos Jet Charters. Sweeney će posao odbiti, ali će nastaviti pratiti milijardere, poput Billa Gatesa i Jeffa Bezosa.

 

Foto: Pool/Getty Images Euro News via Getty Images