Svaki tjedan donosimo vam pregled najvažnijih vijesti iz područja društva i politike. Vijesti koje su vam možda prošle ispod radara a veliki su pomak ili znak nekih većih pomaka pripadajuće industrije. U pozitivnom, ali i u negativnom smjeru 

Hrvatska liječnica dobitnica velikog priznanja 

Hrvatska liječnica Martina Tomić iz Klinike za oftalmologiju, dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac jedna je devet dobitnika ovogodišnjeg natječaja International Medis Awards for Medical Research. Ovo je veliko priznanje za hrvatsku liječnicu koja je nagradu dobila na temelju članka o kolesterolu kao zaštitnom prediktoru u razvoju i progresiji retinopatije kod dijabetesa. Ovaj natječaj već devetu godinu zaredom nagrađuje znanstvena postignuća liječnika devet zemalja srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja, a Hrvatska može biti ponosna što ove godine među dobitnicima ima i svoju predstavnicu.

 

Noćni marš diljem Hrvatske 

‘Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici’ bila je parola ovogodišnjeg noćnog marša koji je održan diljem Hrvatske. Već tradicionalno, na Dan žena organizira se noćni marš kako bi se ukazalo na društvene probleme u Hrvatskoj. Ove godine marširalo se za promjenu sustava u kojem bi pravo na pobačaj bila univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama, ali i kako bi se ukazalo na veliki problem nasilja nad ženama. 

Problem nasilja na Filipinima 

Krajem veljače otkriveno je zakopano mrtvo tijelo Johna Matthewa Saliliga, studenta Sveučilišta Adamson na Filipinima više od tjedan dana nakon što je njegova obitelj prijavila nestanak. Navodno je stradao u ritualu  maltretiranja u bratstvu Tau Gamma Phi. Umjesto da ga pošalju u bolnicu, članovi bratstva umiješani u njegovu smrt navodno su odlučili sakriti njegovo tijelo kako bi prikrili ono što su učinili. Obdukcijom je utvrđeno da je umro od “teške povrede tupim predmetom”. Vjeruje se da je Salilig posljednja žrtva u dugom nizu smrtnih slučajeva vezanih za maltretiranje. Maltretiranje je i dalje glavni dio bratstava diljem Filipina, a to potvrđuje i podatak da je najmanje 10 prijavljenih smrtnih slučajeva vezanih upravo za maltretiranje u zemlji u samo posljednje tri godine. 

U Engleskoj djevicama odbijaju napraviti transvaginalni ultrazvuk 

Postoji više od 50 posto šanse da će vam uskratiti transvaginalni ultrazvuk u Engleskoj ako nikada niste imali penetracijskih seks. Do ovih otkrića došla je novinarska stranica Vice koja je kontaktirala medicinske ustanove, a od 57 bolnica koje nude transvaginalni ultrazvuk 32 ih je potvrdilo da bi odbilo pacijenticu ako nije imala penetracijski odnos. Komentirajući ovo istraživanje, Janet Barter, predsjednica Fakulteta za seksualno i reproduktivno zdravlje objasnila je da se nikakvi pregledi ne bi trebali odbijati na temelju seksualne aktivnosti: ”O svim istraživanjima i pregledima treba se pravilno razgovarati s klijentom i odluke donositi zajedno na osnovi usmjerenoj na osobu”. 

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sophia Smith Galer (@sophiasgaler)

 

Znanstvenici rade na tabletama za liječenje mamurluka 

Istraživači sa Sveučilišta Southwestern u Teksasu laboratorijskim su miševima ubrizgali “preveliku” dozu etanola, koji ima isti učinak kao prekomjerna kozumacija alkohola kod ljudi. Ovo su napravili u sklopu rada na tabletama koje bi trebale ublažiti ili u potpunosti riješiti mamurluk. Nakon ‘alkoholiziranja’ miševa, ubrizgan im je hormon faktor rasta fibroblasta 21, koji se nalazi u jetri. Kemikalija je poslala signal mozgu da se treba zaštititi od štetnog učinka alkohola. Pokazalo se da velike doze ovog hormona ubrzavaju proces triježnjenja jer stimuliraju moždane stanice povezane s uzbuđenjem, čak i kada se razina etanola u njihovu tijelu nije promijenila. 

Voditelj studije Steven Kliewe s teksaškog sveučilišta iskazao je nadu da će ovaj lijek biti koristan u liječenju pacijenata koji stignu u bolnicu zbog trovanja alkoholom: “Povećana budnost pacijenta uvelike bi nam koristila u ovakvim situacijama, najprije zato što bismo izbjegli potrebu za intubiranjem, a treba podsjetiti da se pacijenti bez svijesti mogu ugušiti u vlastitoj bljuvotini, ali i da bismo ubrzali proces procjene i liječenja ostalih ozljeda koje nerijetko nastanu istodobno”. 

Veliki prosvjedi u Peruu 

Već mjesecima traju demonstracije u Peruu, a prema svemu sudeći kraj se ni ne nazire. Prosvjedi su pobuna siromašne autohtone zajednice protiv bogatog političkog vrha u Limi. Ulični prosvjedi počeli su u prosincu nakon što je bivši predsjednik Pedro Castillo smijenjen i pritvoren pod optužbama za pobunu i zavjeru nakon pokušaja vladanja dekretom. Prosvjednici pozivaju na ostavku njegove zamjene, bivše potpredsjednice Dine Boluarte, kao i na nove izbore. U protestima su do sada stradale najmanje 64 osobe, od kojih 48 civila koji su poginuli nakon okršaja sa snagama sigurnosti. 

 

Nilski konji Pabla Escobara mogli bi biti transpotirani? 

Nilski konji Pabla Escobara mogli bi biti poslani u Indiju i Meksiko jer se ne prestaju množiti. U provinciji Antioquia sada postoji oko 130 nilskih konja, a njihov broj bi mogao narasti na 400 za samo osam godina. Kolumbija sada predlaže novi način kontrole množenja životinja, a jedan od njih je njihova deportacija u zološke vrtove u Indiji i Meksiku. Nilski konji su vrlo agresivni i jedna su od najsmrtonosnijih kopnenih životinja na planeti. Procjenjuje se da svake godine ubiju oko 500 ljudi u Africi. Escobarovi nilski konji u Kolumbiji nisu prijavljeni kao uzročnici nečije smrti, no vlasti kažu da je samo pitanje vremena. 

Ženski marš u Pakistanu zbog neravnopravnosti 

Žene diljem Pakistana su osmog ožujka marširale u više gradova za prava najmarginaliziranijih u zemlji te protiv najmoćnijih u zemlji. Marširalo se i za raseljene žrtve poplava, protiv rastuće inflacije i patrijarhalnog nasilja koji je prisutan u zemlji. Pakistan je rangiran kao druga najgora zemlja na svijetu po pitanju ravnopravnosti spolova u Globalnom izvješću o jazu između spolova 2022. godine. Strašni podaci pokazuju da u Pakistanu svaka dva sata siluju ženu, a stopa osuda za silovanje je bizarnih tri posto.
 

 

Ceremonija klanjanja roditeljima izazvala negodovanje 

Mala gradska škola u kineskoj provinciji Sichuan izazvala je kontroverze zbog toga što su učenici klečali pred roditeljima kako bi im zahvalili što su ih rodili i odgojili. Isječci događaja postali su viralni na kineskim društvenim medijima prošlog tjedna. Neki roditelji su bili dirnuti do suza, ali lokalni odbor za obrazovanje je priopćio da je dobio pritužbe od roditelja i istražuje incident. Mnogi korisnici društvenih mreža kritizirali su i školu zbog prisiljavanja učenika da sudjeluju u ritualu. Sličan događaj dogodio se i 2018. godine kada je srednja škola u pokrajini Henan privukla pozornost javnosti jer se gotovo tri tisuće učenika poklonila svojim roditeljima. Feng Jianjun, šef Instituta za moralno obrazovanje na Sveučilištu Nanjing Normal, nazvao je događaj akrobacijom za publicitet škole. “Kowtow je oblik neravnopravnog izražavanja, koji nije u skladu s težnjom za jednakim odnosima u modernoj eri”, rekao je tada za novine. 

Umjetna inteligencija može bolje od liječnika odabrati organe za transplantaciju 

Britanski znanstvenici otkrili su da umjetna inteligencija može odabrati prikladne organe za transplantaciju s znatno većom točnošću od ljudi. Stručnjaci su osigurali više od milijun funti od britanskoga Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja za projekt koji koristi umjetnu inteligenciju da bi se povećao broj organa dostupnih za transplantaciju. Nova metoda koristi umjetnu inteligenciju i njezino ‘pamćenje’ koje sadrži desetke tisuća slika organa da bi izdvojila one s najvećim izgledima za uspješno presađivanje. 

Skupina koja stoji iza tehnologije, poznatije kao Organ Quality Assessment rekla je da bi ovo otkriće moglo pomoći dodatnih 200 pacijenata. 

Profesor Hassan Ugail, ravnatelj centra za vizualno računarstvo objasnio je da trenutno traje proces razvijanja algoritama za strojno učenje koji će se ‘uvježbavati’ uz pomoć tisuća slika ljudskih organa. Na taj će način procjena izdvojenih slika organa za transplantaciju postati učinkovitija nego kad bi se obavljala vizualno. 

“To će u konačnici značiti da će kirurg moći izraditi sliku doniranog organa, učitati je u OrQA-u i odmah saznati kako ga najbolje iskoristiti“, rekao je Ugail. 

 

Fotografije: Medis