Aktivistkinje inicijative Just Stop Oil bacile su juhu od rajčice na “Suncokrete” Vincenta van Gogha u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a sada im stiže i prijava

Neupitno je da je aktivistički čin koji se zbio u Londonu privukao puno pažnje, no možda ne u onome smjeru koji se planirao za dvije mlade klimatske aktivistkinje, koje su u sobi broj 43 Nacionalne galerije, nakon protestnih izjava izlile juhu od rajčicu po kultnoj slici koja je zaštićena staklom.

Skinule su jakne kako bi otkrile Just Stop Oil majice prije nego što su se zalijepile na zid ispod umjetnine, koja je jedno od najvažnijih blaga britanske galerije. “Što vrijedi više, umjetnost ili život?” upitala je Phoebe Plummer, jedna od aktivistkinja. “Vrijedi li više od hrane? Više od pravde? Je li vas više briga za zaštitu slike ili zaštitu našeg planeta i ljudi?”

Zatim su bacile Heinzove juhe od rajčice na sliku, koja je trenutačno procijenjena na 84,2 milijuna dolara. Zatim su se zalijepile o zid ispod slike, a sada su optužene za kaznena djela nanošenja štete na okviru, koji je također Van Goghovo djelo.

Inicijativa Just Stop Oil predstavlja koaliciju skupina koje zajedno prosvjeduju kako bi spriječile vladu Ujedinjenog Kraljevstva da se obveže na izdavanje novih dozvola za istraživanje, razvoj i proizvodnju fosilnih goriva. Ukupno 28 osoba uhićeno je u vezi s prosvjedima u središtu Londona prošloga tjedna, a vjerojatno ćete se sjetiti da su se već zalijepili i za kopiju “Posljednje večere” Leonarda da Vincija na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu tijekom ljeta.

Stuart C. Wilson/Getty Images

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva ranije ovog mjeseca otvorila je novi krug izdavanja dozvola za istraživanje nafte i plina u Sjevernom moru kod istočne obale Engleske, a Just Stop Oil je imao protestne akcije više od 1000 puta u nekoliko mjeseci, a blokirali su i naftne terminale. Nakon incidenta s Van Goghovim djelom u petak, neki su kritičari istaknuli da Just Stop Oil prihvaća donacije u kriptovaluti, koja ima reputaciju razarajućeg utjecaja na okoliš, a inače se financiraju putem Climate Emergency Funda.

Fosilna goriva najveći su pokretač emisija koje uzrokuju klimatsko zagrijavanje, ili da budemo konkretniji, pregrijavanje. Od predindustrijske ere, klima se već zagrijala za više od 1 stupnja Celzijusa, što je dovelo do ekstremnijih šumskih požara, uragana i toplinskih valova.

Iako se za ovu inicijativu nesumnjivo saznalo diljem svijeta zbog ove akcije, njihovi zahtjevi i razlozi prosvjedovanja ostali su u sjeni, poglavito jer se mnogi pitaju jesu li potrebne ovakve aktivnosti kako bi se doprlo do ljudi. Svakako, nekako nam se čini da ova skupina ide prema “cilj opravdava sredstvo” poslovici i ne sumnjamo da ćemo opet čuti za njih.