Novi zakon, koji mnogi smatraju revolucionarnim, stupa na snagu 2024. godine. Iako mnogima lijepa vijest, nije se svima svidjela

Država New York donijela je krajem prošloga tjedna zakon kojim se zabranjuje prodaja pasa, mačaka i kunića u trgovinama za kućne ljubimce. Ovaj je potez pokušaj da se zaustavi loša praksa “tvornice” štenaca do trgovine za kućne ljubimce i da se zaustave zlostavljači uzgajivači.

“Psi, mačke i zečevi diljem New Yorka zaslužuju domove pune ljubavi i humani tretman”, kaže guvernerka New Yorka Kathy Hochul u izjavi. “Ponosna sam što mogu potpisati ovaj zakon, koji će učiniti značajne korake za smanjenje grubog postupanja i zaštitu dobrobiti životinja u cijeloj državi.”

Tvornice štenaca ili veliki objekti za uzgoj pasa često nisu regulirani. Na tim je mjestima dobrobit pasa ugrožena u korist maksimiziranja profita, prema Humane Society of United States, ali većina takvih obrta ostaje legalna.

“U većini država uzgajivačnica može legalno držati desetke, čak i stotine pasa u kavezima cijeli život, sve dok psi imaju osnovne uvjete hrane, vode i skloništa”, piše Humane Society na svojoj web stranici.

Organizacija procjenjuje da u SAD-u trenutno radi 10 000 tvornica štenaca, a manje od 3 000 regulira Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA). Tvornice štenaca koje prodaju izravno javnosti ne moraju se pridržavati Zakona o dobrobiti životinja, koji postavlja minimalne standarde skrbi za životinje koje se prodaju, prema Humane Society. Oni koji prodaju u trgovinama za kućne ljubimce moraju imati zakonsku dozvolu i inspekciju USDA-e. Ali kršenja Zakona o dobrobiti životinja rijetko se provode, kaže Bill Ketzer, viši direktor državnog zakonodavstva za istočni odjel Američkog društva za prevenciju okrutnosti prema životinjama (ASPCA), Kate Collins iz Ithaca Journala.

Aktivisti za prava životinja pohvalili su novi zakon, rekavši da će pomoći u smanjenju okrutnosti prema životinjama i potaknuti ljude da udome neke od 6,3 milijuna životinja iz skloništa kojima je potreban dom godišnje.

Novi zakon, koji stupa na snagu 2024., omogućit će trgovinama za kućne ljubimce da iznajmljuju svoje prostore skloništima za događaje udomljavanja.

Naravno, sve ima i svoje protivnike, koji kažu da će ovaj novi zakon naštetiti odgovornim vlasnicima trgovina za kućne ljubimce. Pojedinci smatraju kako će ovo potpuno uništiti odgovorne uzgajivače te odgovorne trgovine koje paze da je sve regularno. No čini se da će se morati prilagoditi kao i drugi koji su već zapali pod ovaj zakon. New York je sada šesta država koja je usvojila zabranu prodaje kućnih ljubimaca u trgovinama, nakon Kalifornije, Illinoisa, Mainea, Marylanda i Washingtona. Baš nas zanima kada će i hoće li uopće doći do nas!

 

Foto: Unsplash