Instagram je uveo novu značajku pod nazivom Notes, koja korisnicima omogućuje dijeljenje kratkih objava do 60 znakova. Koje nestaju

Sada možete poslati kratku bilješku koja traje 24 sata gomili vaših Instagram prijatelja. Tako barem kaže Meta, koja je u priopćenju navela da stižu nove značajke.

Značajka vam omogućuje slanje kratkih poruka od 60 znakova grupama vaših Instagram prijatelja; poruka će postojati na ekranu 24 sata prije nego što nestane. To je zanimljiva ideja – način da se brzo pošalje poruka grupi prijatelja. Djeluje kao da je nešto nepotrebno jer se već zapravo možete koristiti, pa… porukama, no mogao bi biti nov zanimljiv način komunikacije.

Prvo, nećete biti obaviješteni da je netko od vaših pratitelja objavio bilješku — morat ćete provjeriti svoju pristiglu poštu da biste je vidjeli. A budući da će Notes nestati u roku od 24 sata, morat ćete često provjeravati. I da, bilješka će lebdjeti na vrhu inboxa.

Ne možete slati pojedinačne Bilješke — osim ako nemate samo jednog “bliskog prijatelja”, dakle, stvarno su namijenjeni za slanje skupinama ljudi. Također, ako pošaljete novu bilješku, prethodna automatski nestaje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

Meta još uvijek sve to testira, a mnogi smatraju da je opet riječ o pogodovanju onima koji Instagram koriste kao poslovni profil. Sad će im biti jednostavnije “maltretirati” svoje pratitelje, no moglo bi biti i korisno da se odjednom svi upoore kako nešto više nije dostupno, da se mijenja radno vrijeme i slično. Ili jednostavno želite razglasiti da imate tulum i to je najjednostavniji način?

Uz Notes, Instagram uvodi još nekoliko značajki osmišljenih za poticanje povezivanja i suradnje, kao i nabijanja “kontre” konkurenciji. Platforma je ažurirala Add to Your Stories tako da korisnici sada mogu pozvati svoje prijatelje da odgovore na upite. Također je pokrenuo Candid, vrstu Storiesa koji se mogu prikazati samo onima koji također objavljuju vlastiti Candid. Nešto slično poput BeReala, korisnici mogu odabrati primanje dnevne obavijesti koja ih podsjeća da je vrijeme za, primjerice, iskreni selfie.

Još se ne zna točno kad bi sve trebalo doći kod nas, no vjerojatno će vas, kao i sa svime drugime, jednoga dana samo iznenaditi novim ažuriranjem, štogod mislili o ovim novitetima i kako oni mijenjaju lice društvenih mreža.

Foto: Gareth Cattermole/Getty Images